Böcek yiyip afiyet olsun diyeceğiz!

Bu gidişle 50 yıl sonra böceklerle karnımızı doyurduktan sonra birbirimize afiyet olsun’ demek zorunda kalacağız...

Böcek yiyip afiyet olsun diyeceğiz!

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bayram, dünyada su ve gıda yetersizliğinin büyük bir problem olmaya devam ettiğini belirterek, “Şimdi tabu olsa da, 50 yıl sonra böceklerle karnımızı doyurduktan sonra birbirimize ‘Afiyet olsun’ demek zorunda kalacağız. Eğer, savaşlar çıkarsa bu savaşlar su ve gıda savaşları olacak” dedi.

Önümüzdeki 50 yıl sonunda dünya nüfusunun 9 milyara ulaşacağının tahmin edildiğini belirten Mustafa Bayram, bu sayıdaki insanı doyurabilmek için şu an üretilenin iki katı ürünün üretilmesi gerektiğini kaydetti. Oysa Türkiye ve Dünya’da tarımsal alan sahasının giderek azaldığını belirten Bayram, “Çünkü insanlar şehre göç ediyor. Böyle olunca da ‘Bu ürünleri kim yetiştirecek?’ sorunu ortaya çıkıyor. İnsan nüfusu artarken, gıda miktarı düşerken yeni bir alternatif çözüm bulmak zorundayız” dedi.

Bu aşamada ilk akla gelenin böceklerle beslenmek olduğunun altını çizen Bayram, “Bu çözüm yolu şu anda tabu gibi gelebilir. Ama insan açlığa en fazla 3 – 5 gün dayanabilir. Bugün kabul etmezsek bile açlıktan ölmemek için alternatif ürünleri kabul etmemizi sağlayacaktır” diye konuştu.

Hem Türkiye, hem Dünya’nın gıda kaynakları penceresinden bakıldığında önümüze kötü bir tabloyu koyduğunun altını çizen Prof. Dr. Mustafa Bayram, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Tarımsal bazlı ürünler için zaman ve araziye ihtiyaç var. Ama arazi ve su azalıyor. Hayvansal olarak düşündüğünüzde para, zaman, yem ihtiyacı söz konusu. Dünyadaki arazilerin daralması, kimyasalların yaygınlığı, su kirliliğine baktığınızda çözüm için farklı bir yol çizmemiz gerekiyor. Bugün gelinen noktada, Birleşmiş Milletler olsun, FAO olsun ilginç teşvikler veriyor. Mesela, böcek çiftliklerinin kurulması için teşvik veriyor. Çünkü böcekler hızlı büyüyor, doğaya dostlar."

Dünyada yenilebilir bin 500 böcek türü olduğunu, Türkiye coğrafyasında ise bu türlerden 5’inin yetiştiğini kaydeden Bayram, “Gelecek yüzyıldaki savaşlar büyük ihtimal gıdadan, sudan çıkacak. Kişisel olarak neler yapabiliriz bu konuda. Her damla suyu tasarruf edebiliriz. Daha az elektrik tüketebiliriz. Ağaç dikebiliriz. Yiyecekle mutluluk aramaya son vermeliyiz” şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 17 Şubat 2014, 16:11

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52