2013 yılını rekorlarla kapattık

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, tarım sektörü açısından 2013 yılının verimli geçtiğini ve bir çok rekora imza attıklarını söyledi.

2013 yılını rekorlarla kapattık
GIDAVİTRİNİ - ​Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlerinin bir araya geldiği genişletilmiş Bakanlık Koordinasyon Toplantısında 2014 yılı ile ilgili hedefleri, projeleri ve yol haritasını anlattı.

10 Şubatta başlayan genişletilmiş Bakanlık Koordinasyon Toplantısı kapanış  konuşmasında il müdürlerine Bakanlığın 2013 yılı çalışmaları hakkında değerlendirmeler yapan Bakan Eker, 2014 yılı ile ilgili hedefleri, projeleri ve yol haritasını anlattı.

Tarım sektörü açısından 2013 yılının verimli geçtiğini belirten Bakan Eker, bu alanda birçok rekora imza atıldığını söyledi. Tarım sektörünün geçen yılın 9 ayında yüzde 3,9 büyüdüğünü ifade eden Bakan Eker; "Avrupa Birliğinin (AB) tarım sektörünün 10 yıllık büyümesi, ortalama yüzde 0,2 Türkiye'de bu oran yüzde 2,2'dir. 2013 yılında tarımsal ihracatımız rekor kırdı, 17,7 milyar dolarlık tarım ürünü ihracatı gerçekleştirdik. Tarımsal ham maddeler dahil olmak üzere, 832 milyon dolarlık bir dış ticaret fazlası verdik. Türkiye'nin gıda maddeleri dış ticaret fazlası 6 milyar dolara ulaştı. Tarımla ilgili hazırladığımız strateji belgelerimizle tarımı günübirlik politika alanı değil, kalıcı ve uzun vadeli, gerçek manada sektörel derinliği olan bir faaliyet olarak benimsedik, sektörü bu şekilde yapılandırdık" ifadelerini kullandı.

Bakan Eker, geçen yıl itibariyle çiftçilere yaklaşık 17 milyar liralık tarımsal kredi kullandırıldığını, söz konusu kredilerin geri dönüş oranının yüzde 98 olduğunu belirtti. Türkiye'nin polikültür tarımının yapıldığı bir ülke olduğuna dikkat çeken Bakan  Eker, yağlı tohum üretimini artırılması gerektiğini söyledi. Anadolu'da yerli ürün olan, kuraklığa dayanıklı aspir bitkisinin tohumunun geliştirilmesi ve ekiminin yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar yaptıklarını anlatan Bakan Eker, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile yapılan protokol kapsamında, üreticilerin aspir ve kanolanın satışına yönelik endişelerini ortadan kaldırmaya çalıştıklarını söyledi.

Türkiye’nin biyoçeşitlilik açısından zengin bir ülke olduğunu belirten Bakan Eker, 2013 yılı içerisinden bitkisel üretim alanında cumhuriyet tarihinin rekorlarının kırıldığına dikkat çekti.

Tarımın en büyük sorununun arazilerin miras yoluyla bölünmesi olduğunu vurgulayan Bakan Eker;     “2 milyon hektar arazi çiftçi kayıt sistemine çok parçalandığı için kayıt edilemiyor.2013 yılında yapılan çalışmalarla 1 milyon hektar arazide toplulaştırma çalışmaları başladı” dedi.

Konuşmasında hayvancılıkla ilgili olarak kırmızı et üretiminde 2012 yılına göre yüzde 9 bir artış yaşandığını belirten Bakan Eker, 2013 yılı içerisinde 996 bin ton kırmızı et üretimi gerçekleştiğini belirtti. Yine aynı şekilde süt, yumurta ve beyaz ette de 2013 yılında büyük bir artış olduğunu kaydetti.

2014 yılında tarım sektörüne yönelik hibe desteğinin 9,7 milyar lirayı aşacağını vurgulayan Bakan Eker, bu kapsamda 1,5 milyar liralık şubat ayı desteklerinin bugün itibariyle ödenmeye başladığını ifade etti.

Sürü yöneticisi ve çoban sayısının azaldığına dikkati çeken Bakan Eker, Bakanlığın, özel eğitim programına katılarak sertifika alanları istihdam eden sürü sahiplerine de destek vereceklerini bildirdi. DAP, GAP, KOP ve DOKAP gibi meraların yoğunlukta olduğu bölgelerde bulunan toplam 33 ilde etçi veya kombina ırklarla tohumlanan anaç hayvanlara ve doğacak buzağılara destek vereceklerini anlatan Bakan Eker, yüksek nitelikli et verimini hedeflediklerini söyledi.

Bu yıl 6 tarımsal araştırma merkezini hizmete açacaklarını belirten Bakan Eker, Et ve Süt Kurumu tarafından uygulanan sözleşmeli besicilik uygulamasını gelecek yıl yaygın hale getireceklerini kaydetti.

Güvenilir gıda konusunda projeler geliştirdiklerine de değinen Bakan Eker, şöyle konuştu: "Bazı gıda maddelerindeki tuz ve şeker oranlarının azaltılmasına yönelik faaliyetler gerçekleştireceğiz. Vatandaşların sağlığı açısından denetimlere devam etmemiz gerek. Bu çerçevede 14 şubat 2009'da ALO 174'ü devreye soktuk. Burada vatandaşlarımızın gıdayla ilgili şikayetlerini dinliyoruz” dedi.

Kırsal kalkınma destekleriyle kurulan tarıma dayalı sanayi tesisi sayısını 2015 sonunda 6 bine çıkaracaklarını belirten Bakan Eker, "Tarımsal Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu 2014 yılında toplam 5 bin proje destekleyecek. Bu projelere 600 milyon lira hibe desteği ödemeyi öngörüyoruz" diye konuştu.

Bakan Eker, 2016 yılında  Türkiye'nin ilk kez Antalya ile EXPO'ya evsahipliği yapacağına dikkati çekerek, düzenlenecek Dünya Botanik EXPO'sunun temasının "çiçek ve çocuk" olarak belirlendiğini sözlerine ekledi.

Güncelleme Tarihi: 17 Şubat 2014, 15:02

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52