Kuru baklagilin top 5’ini açıkladı

Kış aylarının vazgeçilmez malzemesi kuru baklagiller! Lezzetli, doyurucu ve uyumlu yapılarıyla sağlığınıza sağlık katacak bu minik taneciklere sofranızda yer açın.

Kuru baklagilin top 5’ini açıkladı

Kurufasulye, nohut, mercimek, maş fasulyesi, kurubörülce. Bu beş kuru baklagille çorba meze, börek gibi harika lezzetler hazırlayabilirsiniz. Mutfakta size ilham veren kuru baklagillerle ben de birkaç tarif hazırladım. Özellikle fırında nohuta dikkat!

Kış aylarının vazgeçilmez malzemesi kuru baklagiller! Lezzetli, doyurucu ve uyumlu yapılarıyla sağlığınıza sağlık katacak bu minik taneciklere sofranızda gelin daha fazla yer açın. “Açalım açmasına da, ya ekim alanları ne olacak?” diyecektir çiftçi ve bilinçli tüketici. Tarım alanlarının son dönem hızlı azalmasından kuru baklagil, özellikle de kurufasulye nasibini aldı. Umarım aynı hızla bu gidiş son bulur ve tarım arazileri eskisinden de büyük ölçekte yaygınlaşır. Aksi takdirde Türk geleneksel mutfağının yapı taşı olan bu lezzetli ve sağlıklı malzemelere gerçekten yazık olacak! Gelelim en güzel kuru baklagil yemeklerine...

1- Pastırmalı kurufasulye
Fasulye denildiğinde şöyle helveli, kıvamında ve pastırmalısı gibisi yoktur. Ben zeytinyağlısını da en az diğerleri kadar severim. Kurufasulyenin tadı baskın değildir, hatta tek başına tatsız bile gelebilir. Bu sebeple ve nişastalı yapısı itibariyle püre yapıldığında tatlılar dahil tüm tariflerde kıvam artırıcı olarak da kullanılabilir. Taze nane, taze fesleğen gibi baharatlı otlarla ezildiğinde, nar ekşisi ve zeytinyağı ilavesi ile meze haline gelebilir. Haşlanmış taneleriyle piyaza hayat veren bu bakliyatı çorbalarda da kullanabilirsiniz. Bu arada  zencefil, kimyon ve biberiyeyle pişirildiğinde sindirimi daha kolay olur.

2- Dana etli nohut
Nohut bizde en çok pişen kuru baklagil. Bence çok çok lezzetli. Ancak bir sır vereyim bizim evde en çok naneli, buğdaylı yoğurt çorbasına ve humusa eşlik ediyor. Yaratıcılığınıza inanılmaz bir zemin hazırlayan bu sarışın protein bombası taneler, püre yapıldığında et ızgaralara da tabakta iyi bir zemin hazırlıyor. Zira deniz ürünlerinden, kırmızı ve tavuk etine kadar hepsiyle uyumlu. Salata, çorba ve tüm yemeklere eklenebilecek yapısı ve tadı onu cazip kılıyor. Onunla yapılabilecek en güzel şeylerden biri de son dönem popüler olan baharatlı yorumu. Bunun için haşlanmış nohutun üzerine biraz zeytinyağı, birkaç damla limon suyu, istediğiniz tüm baharatları ekleyip iyice çalkalayarak harmanlayın ve fırında çıtır olana kadar pişirin. Tadına doyamayacaksınız!
3- Erişteli yeşil mercimek
Yeşil mercimeği elde açılmış börek hamuruna sarıp sarmalamak! Bu lezzete bayılıyorum. Taze naneli çorbasını ise tüm çorbaların üzerinde tutuyorum ama erişteli hali var ya... İşte bu şekilde her hafta pazartesi günleri onu mutlaka pişiriyorum. Denemenizi tavsiye ederim. Bol tereyağlı, domates püreli ve ev erişteli hali inanılmaz lezzetli, benden söylemesi! Bu arada ben, bu yemeğe kuru soğan eklemiyorum.

4- Sirkeli kurubörülce salatası
Kurubörülcenin kullanım alanı diğerlerine göre daha sınırlı ama taze soğan, bol maydanoz ve sirkeyle yapılmış salatası gibisi de yok! Ayrıca ıspanak köküyle pişirmenizi de öneririm. Bir öneri daha: Domatesli ve zeytinyağlı pişireceğiniz kurubörülceye pastırma, acı ve bol sumak ekleyin, seveceksiniz.

5- Maş fasulyesi salatası
Lezzeti güzel ve sağlıklı bir bakliyat. Yumurtanın, taze baharatların ve soğanın pek yakıştığı maş fasulyesini süzme yoğurt ve tahinle karıştırın nefis bir meze olacak. Ayrıca tabule salatasına ekleyebilir ya da çorbasını yaparak sofranızda fark yaratabilirsiniz.

Bunları biliyor musunuz?
-Kuru bakliyatlar, sağlıklı bir beslenmede en az yeşil salata kadar önemli.

-Besin değerleri yüksek.

-Yeni paketlenmiş olanları tercih edin, uzun süre rafta bekleyen kuru bakliyatların sindirimi zordur, gaz yapabilir.

-Tarım devriminden sonra insanlığın en eski temel gıdalarından biri.

-Kan şekerini dengeler.

-Bakliyatlar tok tutar ve gereğinden fazla yemeği engeller.

-Böceklenmesini önlemek için cam kavanozda koruyun, içine bir iki diş sarımsak ekleyin.

-Bakliyatı pişirmeden önce mutlaka soğuk suda bekletin. Ilık veya sıcak su vitamin kaybına neden olur.

-Soğuk suda dibe çökenler taze, yukarı çıkan taneler bayattır.
Aydan Üstkanat - stargazete.com

Güncelleme Tarihi: 17 Şubat 2014, 13:43

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52