Resmi Gazete'de takviye edici gıdalarla ilgili bir tebliğin yayınlandığını duyuran Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, takviye edici gıdalarla ilgili bir komisyon kurduklarına dikkat çekerek, "Bu durum toplumun geniş kesimlerini ilgilendiriyor. Alternatif tıp çerçevesinde bu tür gıdalar maksadını aşarak ilaç niyetiyle pazarlayanlar veya satın alanlar var. Bunların düzenlenmesi gerekiyor." dedi.
Tebliğe göre halk arasında 'aktar' olarak bilinen ve bitkisel ürünler satan satıcılar artık ürünlerin etiketlerinde vatandaşı uyaran bir takım yazılar yazacak. Bu yazılardan bazıları şöyle:
-İlaç değildir! Hastalıkların tedavisinde kullanılmaz,
-Üretilmesi gereken porsiyon miktarı,
-'Tavsiye edilen günlük miktarı aşmayın' ifadesi,
-'Takviye edici gıdalar normal besleyici gıdaların yerine geçemez' ifadesi,
-'Çocukların ulaşamayacağı yere koyunuz' ifadesi gibi bazı uyarılar ürünlerin ambalajında yazacak.
Ekonomi Bakanlığı'nın düzenlediği Piyasa Gözetim ve Denetim toplantısında konuşan Bakan Mehdi Eker: "Örneğin 'İlaç değildir' ifadesi ambalajın üzerinde en az 3 mm olacak şekilde yer alacak. Bunun yanında tuz kullanımını azaltmak için de tuz paketlerinin üzerine 'Tuz kullanımını azaltın' ifadesi koyulacak." dedi.
Eker, 10 sene önce gıda denetimlerinin 39 bin adet olduğunu bu yılın ilk 7 ayında ise bu rakamın 287 bine ulaştığını dile getirdi.
Eker, 10 yıl önce gıda denetçilerinin 820 kişi iken bu rakamında 5 bin 35'e çıktığını kaydetti. Gıdalar hakkında ihbar ve şikayetler için 'Alo 174'ün kurulduğunu anlatan Mehdi Eker, "Buraya 954 bin arama gerçekleşti. 179 bin ihbardan 176 bini sonuçlandırıldı. Arzu eden kişilere denetimlerle ilgili sonuçlar verildi." dedi.
6 AYDA BİR MİLYON 240 BİN PARA CEZASI KESTİK
Ekonomi Bakanlığı'nın düzenlediği Piyasa Gözetim ve Denetim toplantısında katılan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, yılın ilk yarısında 888 ürünün sağlık açısından denetimini yaptıklarını ve bunlar arasından 31'nin güvensiz olduğunu tespit ederek toplamda bir milyon 240 bin TL para cezası kestiklerini bildirdi.
900 adet internet web sitesinin etik olmayan sağlık beyanı nedeniyle güvenli internet kapsamına alındığını aktaran Müezzinoğlu, "RTÜK'e başvurduk, etik olmayan sağlık tanıtımı yapan 7 adet TV kanalı kapatıldı. RTÜK'e kayıtlı olan bin 57 adet radyo ve TV kanallarına etik olmayan ürün tanıtımları nedeniyle uyarı cezası yazıldı." diye konuştu.
Müezzinoğlu, uygunsuz gıda tanıtımları nedeniyle 157 firmaya uyarı yazısı yazdıklarını da ekledi.
Takviye edici gıdalarla ilgili yeni tebliğ
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, takviye edici gıdalarla ilgili bir komisyon kurduklarını söyledi.
YORUM EKLE
1
Bu içecekler çocukları saldırganlaştırıyor!
2
İşte sirkenin bilinmeyen faydaları
3
Bu bahçeden münevverler yetişiyor!
4
Silifke'de zeytin hasadı mutlu başladı
5
Elmaların tadını iklim değiştirmiş
6
Bal Üreticileri fiyat için toplandı
7
Kuruşunuzu istemekten asla utanmayın!
8
Manda kaymağı ve manda yoğurdu tarih olmamalı
9
Ünlülerin bahçeleri bostan gibi
10
Et üreticisi market zinciri kuruyor
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
05:39
GÜNEŞ
07:03
ÖĞLE
12:56
İKİNDİ
16:05
AKŞAM
18:39
YATSI
19:58