MEYED meyve suyu zirvesine hazırlanıyor

Dünya meyve suyu sektörünün önde gelen temsilcileri 30 Mayıs'ta İstanbul'daki zirvede bir araya gelecek.

MEYED meyve suyu zirvesine hazırlanıyor

Dünya meyve suyu sektörünün önde gelen temsilcilerini İstanbul'da 30 Mayıs'ta gerçekleşecek Dünya Meyve Suyu Günü Zirvesi'nde bir araya geliyor. Zirvenin bu yılki ana teması; "Meyve Suyunun SağlıkBeslenmedeki Yeri ve Önemi" olacak.

MEYED, İstanbul'da 30 Mayıs'ta yapılacak "Dünya Meyve Suyu Günü Zirvesi' öncesinde meyve suyu pazarına dikkat çekmek için bir basın toplantısı düzenledi. Zirvenin Türkiye'de faaliyet gösteren meyve suyu üreticileri için de çok önemli olduğunu belirten MEYED Başkanı Mahmut A. Duruk, "Sektörümüzü bir adım daha ileriye götürmek için hep birlikte çalışmalıyız. Bu amaç doğrultusunda Dünya Meyve Suyu Günü Zirvesi'nin bu yıl dördüncüsünü gerçekleştireceğiz. Bu zirve hem yerli hem de yabancı üreticilerin bir araya gelip sorunlarını konuşabildiği, tartışabildiği bir zemindir. Biz Türk üreticiler olarak önümüzdeki engelleri nasıl aşacağımızı hep birlikte konuşuyoruz, düşünüyoruz. MEYED'in girişimi ile hayata geçen Dünya Meyve Suyu Günü, 2010 yılında Uluslararası Meyve Suyu Federasyonu (IFU) tarafından dünyaya duyurulmuştur. Dünya Meyve Suyu Günü'nün, tüm dünya ülkelerine yayılması için MEYED'in, Avustralya'dan Rusya'ya, Amerika'dan Çin'e kadarbirçok ülkeden davetler alması, bu ülkelerde Dünya Meyve Suyu Günü'nü anlatması, bu girişimin küresel boyutunu ortaya koymaktadır. Uluslararası ilişkilerin pekiştirilmesi, ihracatın geliştirilmesi ve ülkemizin tanıtımı açısından önemli bir fırsat olan, ilk kez 2010 yılında Türkiye'de kutlamaya başladığımız Dünya Meyve Suyu Günü ile, bu yıl bir zirveye de ev sahipliği yapacağız" dedi.

Türkiye özelinde bu girişimin, Türkiye'nin uluslararası platformlardaki tanıtımı ve meyve suyu sanayisinin Türkiye ekonomisine katkısı bakımından çok önemli bir potansiyele sahip olduğunu anlatan Duruk, "Zirvede, sektörün geliştirilmesi için, ülkemiz ve dünya genelinden sektörün değerli temsilcileri fikir ve deneyimlerini paylaşacaklar. Zirve, meyve suyu sektöründe Türkiye'nin önemine dikkat çekmek ve tanınırlığına katkıda bulunmak açısından büyük öneme sahip" şeklinde konuştu.

SEKTÖRÜN GELECEĞİ İSTANBUL'DA ŞEKİLLENECEK
Zirvenin Türkiye'nin yüksek potansiyelini ortaya koymak için bir fırsat olduğunu aktaran MEYED Genel Sekreteri Ebru Akdağ ise, Ekonomi Bakanlığı verilerine göre meyve suyu sektörünün 62 milyar litrelik küresel pazar gücüne sahip olduğuna dikkat çekti. Dünya meyve suyu ihracatının 13 milyar dolar değeri bulunduğunu da belirten Akdağ, Türkiye'nin tarımsal anlamda çok verimli olmasına rağmen, dünya ihracatından sadece yüzde 1,7'lik pay aldığını kaydetti.İhracat miktarlarının artırılması için çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Akdağ şunları söyledi: "Türkiye, global meyve suyu pazarı için oldukça cazip bir ülke. Ülkemiz tarıma elverişli coğrafi yapısı, uygun iklim koşulu, ihracat gücünü artıran özel konumu, lojistik ve enerji kaynaklarına yakınlığı, genç nüfusu, artan alım gücü, dinamik iç pazar gibi birçok avantaja sahip. Bu avantajlar göz önüne alındığında, ülkemiz meyve suyu üreticilerinin dünyanın meyve tedarik merkezi haline gelmemesi için hiçbir sebep bulunmamaktadır. Türkiye, gıda sektörünün tümünde, özel olarak da meyve suyu sektöründe giderek dünya oyuncusu olma yolunda ilerliyor. Dünya Meyve Suyu Günü Zirvesi, ülkemizin avantajlarını ve sektörümüzün gücünü ortaya koymamıza ve uluslararası iş ortaklarına Türkiye'yi tanıtmamıza olanak sağlıyor."

TÜKETİM 10 YILDA 3 KAT ARTTI
Türkiye'de yıllık 18 milyon ton meyve üretildiğini hatırlatan Akdağ, 2012 yılında Türkiye'de tüketilen alkolsüz içeceklerin yüzde 9'unu meyve suları ve meyve nektarlarının oluşturduğunu kaydetti. Son 10 yılda Türkiye'deki meyve suyu tüketiminin 3 kat artış gösterdiğini ifade eden Akdağ, 2013 yılında meyve suyu sektöründe yüzde 5'in üzerinde büyüme beklediklerini söyledi. Sektörün ihracatındaki istikrarlı artışın, başarılı karnesinin en somut göstergesi olduğunu vurgulayan Ebru Akdağ, Türkiye'nin meyve suyu ihracatının son 10 yılda 6 kat arttığını açıkladı.

Basın toplantısında meyve suları ve meyve nektarlarının sağlıklı beslenme üzerine etkisini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Kurucu Dekanı, Beslenme ve Diyetetik Bölümü Kurucu Başkanı Prof. Dr. Sevinç Yücecan anlattı. Bebeklerden okul çağındaki çocuklara, gençlerden yetişkinlere ve yaşlılara kadar tüm yaş evrelerinde sağlıklı yaşam biçimini benimsemenin giderek önem kazandığını belirten Yücecan, yapılan araştırmaların yetişkin bir bireyin günde ortalama 2,5 litre sıvı kaybettiğini gösterdiğini belirtti. Sıvı kaybının sıcak ve nemli havalarda veya ağır fiziksel aktivitelerde çok daha fazla olduğunu ifade eden Yücecan, meyve suyunun; bazı vitamin, mineral ve biyoaktiffitokimyasal bileşenlerden zengin olmasının yanı sıra, günlük sıvı gereksiniminin karşılanması açısından önemli rol oynadığını ifade etti. Yücecan ayrıca sebze ve meyve sularının potasyum, folat ve vitamin C, b-karoten gibi antioksidan vitaminler dışında güçlü antioksidan etkinlik gösteren biyoaktiffitokimyasal bileşen içerikleri ile potansiyel antioksidan etkinlik gösterdiği, bu nedenle bazı kanser türleri ile kalp ve diğer kronik hastalıklara karşı koruyucu etkilerinin olabileceği sonucuna yapılan çalışmalar ile varıldığını kaydetti.
haberler.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52