Domatesi ağaçtan yemeye hazır olun

Antalya'da bir ziraat mühendisi, 13 yıl yaptığı çalışmalar sonucunda 7 metre boyunda, normal bir fideden daha fazla verim alınabilen domates geliştirdi.

Domatesi ağaçtan yemeye hazır olun
Antalya'da bir ziraat mühendisi 13 yıl önce başladığı ıslah çalışmalarıyla normal fidelere göre daha fazla verim alınabilen, ömrü de uzun kokteyl domates yetiştirdi.

Petektar Tohumculuk Firması sahibi Ziraat Mühendisi Büşra Yapıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2000 yılında çiftçinin ve tüketicinin taleplerini karşılamak amacıyla yeni bir kokteyl domates türü için ıslah çalışmalarına başladığını söyledi.

Araştırma sonunda elde edilen tohumları denemek için geçen yıl bir seraya ektiklerini anlatan Yapıcı, fidenin 5 aydan sonra ürün vermeye başladığını kaydetti. Fidenin 8,5 ayda 7 metre yüksekliğinde ağaç haline geldiğini ifade eden Yapıcı, tohumu da "Alyürek" adıyla tescillediğini dile getirdi.

"Artık domatesi ağaçtan yiyeceğiz"
Normal şartlarda domates fidesinin en fazla 2 metre yüksekliğe ulaşabildiğine işaret eden Yapıcı, "Alyürek kokteyl domatesin yüksekliği 7 metreye ulaştı. Halen de uzamaya devam ediyor. Ayrıca normal fide 2 metreye ulaştığında verimi düşüyor, ömrünü tamamlıyor. Geliştirdiğim türün verimi ise boyu uzamasına rağmen düşmüyor. Hem büyüyor hem de ürün vermeye devam ediyor. Artık domatesi ağaçtan yiyeceğiz" dedi.

Yapıcı, bitkinin rastgele uzadığını ancak gelecek yıl fidanı budayarak ağaç haline getirmeyi planladığını belirtti.

1 fideden 55 kilogram ürün
Yeni yetiştirilen çedişin hem üreticinin hem de tüketicinin taleplerini yerine getirdiğini vurgulayan Yapıcı, "Üretici, yüksek verim almayı istediği fidesinin uzun ömürlü olmasını, ürününün tüketici tarafından tercih edilmesini, tüketici de raf ömrü uzun ve lezzetli ürün ister. Alyürek adlı kokteyl domates tüm bu özellikleri taşıyor. Normal şartlarda en sistemli seralarda bile bir domates fidesinden 20 kilogram civarında ürün alınabiliyor ama bizim yetiştirdiğimiz fideden 55 kilogramın üzerinde verim alınabiliyor" diye konuştu.

Bitkinin ve ürünün ömrü uzuyor
Bitkinin ömrünün de uzadığına dikkati çeken Yapıcı, normal kokteyl domatesin ömrünü 5 ya da 6 ayda tamamladığını, geliştirdiği bitkinin ise ömrünün 2 yıla kadar çıktığını söyledi.

Ürünün raf ömrünün de uzadığını dile getiren Yapıcı, "Tüketicilere raf ömrü 45 gün olan, lezzetli, kaliteli domates sunuyoruz" dedi. Yapıcı, tohumun yüzde 100 yerli olduğunu belirterek, önümüzdeki aylarda satışa sunacaklarını bildirdi.
haberler.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52