Güneydoğu'da organik tarım umudu

Organik tarım için verimli toprakları bulunan Güneydoğu Anadolu’da organik tarım umudu doğdu. Yapılacak organik tarım bölgeye 2.5 milyar dolar gelir getirecek.

Güneydoğu'da organik tarım umudu

Güneydoğu Anadolu organik tarım için hem toprak hem de iklim açısından önemli bölgelerin başında geliyor. Ancak güvenlik sorunu nedeniyle verim potansiyeli yüksek tarım arazileri işlenemiyordu.  Terörün çözüme kavuşturulmasıyla Güneydoğu Anadolu’da organik tarım umudu doğdu.

Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği Başkanı Atila Ertem, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde güvenlik sorunu nedeniyle ekilemeyen topraklarda organik tarımın bir fırsat olarak ortaya çıktığını belirtti. 2023 için konan 2.5 milyar dolarlık organik tarım ihracatı hedefinin yakalanmasında bu bölgenin önemli payı olacağını söyledi.

Organik tarımda toprağın kısmen arındırılabilmesi için geçiş dönemi denilen 2 yıl bekleme süresine ihtiyaç olduğunu kaydeden Ertem, Güneydoğu Anadolu  Bölgesindeki alanlarda 2-3 yıllık bir bekleme süresi olmaksızın tarım yapılabileceğini dile getirdi.

Ertem, Türkiye'nin 2023 vizyonunda belirlediği 500 milyar dolarlık ihracat hedefi içerisinde organik tarım sektöründe 2.5 milyar dolar ihracat hedeflendiğine dikkati çekti.

Kalkınma projeleri kapsamındaki Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesinin 1 milyar dolarlık organik tarım potansiyeli bulunduğuna değinen Ertem, "Türkiye'nin 2023'te inanıyorum ki doğru politikalar izlenirse, hem siyaseten hem de tarımsal boyutta destekler de doğru belirlenirse, organik ürünler ile ilgili hedefler gerçekleşir” dedi.

Organik tarımın hedeflenen ihracat rakamlarına ulaşılmasında büyük bir katkı sağlayacağını ifade eden Ertem, organik tarım sektörünün son 10 yılında yüzde 10'luk bir büyüme trendine sahip olduğuna işaret etti.

Ertem, Suriye sınırındaki mayınlı arazilerin temizlenmesi konusunun gündeme geldiği tarihlerde bazı tarım şirketlerinin kendileri ile iletişime geçtiğini belirterek, "Bölgenin tarıma açılacağı bilgisi ilk gündeme geldiğinde, İzmir, İstanbul ve Ankara menşeli şirketler işbirliği yapmak için bizimle iletişime geçti. Masa başı çalışmalar yapıldı fakat daha sonra çalışmalar havada kaldı. Şimdi yaşanan çözüm süreci ile tekrar bu tür çalışmalar gündeme gelecektir" diye konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52