Kaliteli kuru kayısının fiyatı arttı!

Yağmur ve dolu yarası nedeniyle kaliteli bir rekolte çıkaramayan Malatya kayısısının kilogram fiyatı 6,50 lirayı buldu.

Kaliteli kuru kayısının fiyatı arttı!
Dünya kayısı başkenti olarak nitelendirilen Malatya'da 60 bin ailenin geçim kaynağı olan kayısının kilogram fiyatının 7 lirayı geçmesi bekleniyor. Malatya Ziraat Odası Başkanı Bayram Polatbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl kayısı rekoltesinin yüksek olduğunu söyledi. Yağmur ve dolu yarası nedeniyle 122 bin ton kuru kayısı rekoltesinin kalitesinin iyi olmadığını bildiren Polatbaş, kaliteli olmayan rekolte nedeniyle kayısı fiyatlarının da yüksek olmasını beklediklerini kaydetti. Fiyatların bekledikleri gibi olmadığını anlatan Polatbaş, buna rağmen bir kaç ayda fiyatların daha da yükselmesini umduğunu belirtti.

Üreticilerden ürünlerini kayısı borsasına getirmeleri konusunda acele etmemesini isteyen Polatbaş, ''Üreticiler acele etmezlerse kayısı yine 7 lirayı geçecek. Çünkü kaliteli kayısı yok'' dedi. Polatbaş, şu anda kaliteli kuru kayısının fiyatının 6,50 lira olduğunu kaydetti.

Geçen yıl hükümetin kayısı üreticisine ilkbahar geç donu zararından dolayı 90 milyon lira destek verdiğini de anlatan Polatbaş, bu nedenle 2010 yılında kayısı fiyatlarının 8 lirayı bulduğunu anımsattı.

Kayısı üreticisinin hükümetten kredi beklentisi olduğunu aktaran Polatbaş, ''Sayın milletvekillerimizin seçimden önce bize sözü vardı. Hasat bitiminde Ziraat Bankası, Halk Bankası ya da Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla üreticimize geri ödemek şartı ile destek istiyoruz. O zaman üreticilerimiz de ürünlerini pazara getirme konusunda acele etmeyecek. O zaman Malatya kayısısı hak ettiği yere gelir diye düşünüyorum'' diye konuştu.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın Malatya'ya son gelişinde Malatya İş Platformu üyeleri ile toplantı yaptığını hatırlatan Polatbaş, ''Sayın Bakanımız da kayısı üreticisine bahsettiğimiz destek için söz verdi. Desteğin verilmesi için değil, böyle bir destek verilip verilmeyeceği yönünde çalışma yapılması için söz verdi'' dedi.

Soğuk hava depolarının yeterli olmadığını belirten Polatbaş, 550 bin ton yaş kayısı rekoltesi bulunan bir kentte 10 bin ton soğuk hava deposu rekoltesinin olmasını komik bir durum olarak niteledi.

Polatbaş, Kayısıbirlik ile ilgili olarak da, ''Kayısıbirlik'te iş başına gelenler samimi değildi. Birlik işlevini yerine getirseydi şu anda Malatya kayısısı daha iyi yerlerde olurdu'' diye konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52