Sofralık zeytine destek talebi

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emin Demirci, bu sezon ki sofralık zeytin rekoltesinin 400-450 bin ton arasında gerçekleşmesini beklediklerini bildirdi.

Sofralık zeytine destek talebi
Demirci, yazılı açıklamasında, Türkiye'yi, ''zeytin ve zeytinyağının anayurdu'' olarak nitelendirerek, 2011-2012 sezonunun, üreticinin ve ihracatçının yüzünün güldüğü bir sezon olması için çalıştıklarını belirtti. Sofralık zeytin üretiminde bu yıl verimli bir sezon yaşadıklarını ifade eden Demirci, ''Türkiye'nin sofralık zeytin rekoltesinin, 400-450 bin ton arasında gerçekleşmesini bekliyoruz. Sofralık zeytinde bu yıl ki ihracat hedefimiz ise 110 bin ton karşılığı 175 milyon dolardır'' dedi.

Sofralık zeytine destek talebi

Demirci, son dönemde dikilen zeytin ağaçları ile Türkiye'nin yıllık sofralık zeytin üretim kapasitesinin, kısa bir süre içinde 800 bin tona çıkacağına işaret ederek, bu üretimin iç piyasada tüketilmesinin mümkün olmadığını, bu nedenle ihracata yoğunlaşılması gerektiğini ifade etti.

Zeytinyağına verilen desteğinin sofralık zeytine de verilmesi gerektiğini savunan Demirci, bu yolla zeytin üreticisine rekabet avantajı sağlanmasını istediklerini kaydetti.

Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Başkan Vekili Davut Er ise sofralık zeytin ihracatında, 2012 yılı için güçlü durumda oldukları Romanya, Almanya, Irak gibi ülkeler ile hedef pazar olarak belirledikleri İngiltere, Rusya, İran'da tanıtım çalışmalarına ağırlık vereceklerini bildirdi.

Öte yandan EZZİB tarafından yapılan açıklamada, yeşil zeytin ihracatında önemli bir pazar olan İran'da sofralık zeytin ithalatına uygulanan vergilerin, 2009 yılından bu yana 5 kat artmasının sofralık zeytin ihracatçılarını zorladığı, Ekonomi Bakanlığı'nın bu konuda girişimde bulunması gerektiği savunuldu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52