İyi tarım yapan çiftçiye destek

Bakanlık İyi Tarım Uygulamaları yapan çiftçilere meyve sebze üretim alanları için dekar başına 20 TL, örtü altı üretim alanları için dekar başına 80 TL destekleme ödemesi yapacak.

İyi tarım yapan çiftçiye destek
Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı İyi Tarım Uygulamaları yapan çiftçilere meyve sebze üretim alanları için dekar başına 20 TL, örtü altı üretim alanları için dekar başına 80 TL destekleme ödemesi yapacak.

Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı’nın İyi Tarım Uygulamaları Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğ’i Resmi Gazete’de yayımlandı. Çevre, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen bir tarımsal üretimin yapılması, doğal kaynakların korunması, tarımda izlenebilirlik ve sürdürülebilirlik ile güvenilir gıda arzının sağlanmasına yönelik İyi Tarım Uygulamaları yapan çiftçilerin birim alan üzerinden desteklenmesine ilişkin usul ve esasları belirlemek amacıyla hazırlanan Tebliğ, İyi Tarım Uygulamaları desteklemelerinde görev alacak kurum ve kuruluşların belirlenmesi, İyi Tarım Uygulamaları faaliyetinde bulunan çiftçilere destekleme ödemesi ile bu ödemeye ilişkin usul ve esasları kapsamakta.

İyi Tarım Uygulamaları Desteği (İTUD) ödemesinden yararlanacak çiftçiler şöyle:

"İTU Yönetmeliğine göre bireysel veya grup halinde meyve sebze ürünlerinde veya örtü altında İyi Tarım Uygulamaları yapan,

Yetkilendirilmiş kuruluşlarca 2011 yılında düzenlenmiş İyi Tarım Uygulamaları sertifikasına sahip olan,

ÇKS’de 2011 üretim sezonunda kayıtlı olan,

Örtü altında İyi Tarım Uygulamaları yapan çiftçilerden ÖKS’ye kayıtlı olan,

Bu Tebliğde İTUD uygulamaları ile ilgili belirtilen usul ve esaslara göre başvuru yapan."

Başvurular 1 Şubat 2012'de

Belirlenen çiftçilere, meyve sebze üretim alanları için dekar başına yapılacak destekleme ödemesi 20 TL olacak. Örtü altı üretim alanları için dekar başına yapılacak destekleme ödemesi 80 TL olacak.

İTUD ödemeleri için gerekli finansman bütçenin ilgili kalemine tahsis edilen ödeneklerden karşılanacak. Ödemeler, Bakanlık tarafından Bankaya kaynak aktarılmasını müteakip, il/ilçe müdürlüklerince ÇKS’deki kayıtlara göre oluşturulan onaylı İTUD icmal-1’lerine göre, Banka aracılığıyla, ilgili şubelerde daha önce çiftçiler adına açılan veya açılacak olan hesaplara yapılabilecek. Bakanlar Kurulunun 2011/1430 sayılı Kararının 11 inci maddesindeki hükmü ile çiftçilere yapılan toplam nakdi ödeme tutarının yüzde 0.2’si bütçenin ilgili kaleminden Bankaya hizmet komisyonu olarak ödenecek.

Çiftçilerin, 1 Şubat 2012 tarihinden itibaren 16 Mart 2012 günü mesai saati bitimine kadar İTUD başvuru dilekçesi ile ÇKS’ye kayıtlı oldukları il veya ilçe müdürlüklerine başvuru yapmaları gerekecek.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52