Hal Kayıt Sistemi yazılıma takıldı!

TÜSEMKOM Başkanı Yüksel Tavşan, "Sistemin etkin bir şekilde kullanılmasından yanayız ama yazılımdaki yetersizlik elimizi kolumuzu bağlıyor" dedi.

Hal Kayıt Sistemi yazılıma takıldı!
Türkiye Sebze ve Meyve Komisyoncuları Federasyonu (TÜSEMKOM) Başkanı Yüksel Tavşan, sebze ve meyve ticaretinde kayıtdışılığın engellenmesi için uygulanan Hal Kayıt Sistemi'nin yeterince kullanılmadığını belirterek, ''Sistemin etkin bir şekilde kullanılmasından yanayız ama yazılımdaki yetersizlik elimizi kolumuzu bağlıyor'' dedi.
TÜSEMKOM Başkanı Yüksel Tavşan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 1 Ocak'ta uygulanmaya başlanan Hal Kayıt Sistemi'nin içerik olarak çok iyi düşünülmüş bir uygulama olduğunu söyledi.
Kayıtdışılığın yüzde 70'leri bulduğu sebze ve meyve ticaretine sistem sayesinde düzen getirilmesinin amaçlandığını ifade eden Tavşan, sistemin ürünün kimden alınıp kime satıldığı, kaça alınıp kaça satıldığı, nerede ve nasıl yetiştirildiği gibi birçok bilgiyi içerdiğini aktardı.
Tüm olumlu yanlarına rağmen sistemdeki yazılım yetersizliğinin hallerde istenen sonuçların alınmasını geciktirdiğini öne süren Yüksel Tavşan, şunları kaydetti:
''Hal Kayıt Sistemi yazılıma takıldı. Hal gibi hareketli bir yerde sisteme veri girmenin 10-15 dakika sürmesi olacak iş değil. Bu yüzden de, sistem yüzde 30 oranında ancak kullanılıyor. Kaldı ki bu işin iyi kısmı. Bazen sistem servis dışı kalıyor ve hiç veri girilemiyor. Biz bu sistemin etkin bir şekilde kullanılmasından yanayız, ama yazılımdaki yetersizlik elimizi kolumuzu bağlıyor. Eczanelerde uygulanan karekod sistemi gibi basit pratik ve hızlı olmalı.''

Sistem üretimdeki çarpıklığı önleyecek
TÜSEMKOM Başkanı Yüksel Tavşan, sistemin etkin şekilde kullanılmasının tarımsal üretimde planlamayı da beraberinde getireceğini belirterek, sistem sayesinde hangi ürünün ne kadar üretilip ne kadar tüketildiğinin günü gününe izlenebileceğini vurguladı.
Üretimdeki plansızlık nedeniyle bazı ürünlerin yüksek, bazılarının ise çok düşük fiyata satıldığını dile getiren Tavşan, ''2010'da kilogramı 3 lira olan soğan dökülür oldu, salatalığın yüzüne bakan yok. Diğer yanda ise domatesin fiyatı 5 lirayı buldu. Burada bir çarpıklık var. Bu sistemi verimli şekilde hayata geçirebilirsek, üretici doğru ürünü yetiştirmeye yönelecek. Yeter ki iyi yazılım geliştirilsin. Bu konudaki sıkıntıları Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetkililerine de ilettik, umarım en kısa sürede sorun çözülür'' diye konuştu.

Pilot uygulama yapılmadan başlandı
İzmir Sebze-Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı İrfan Çiçek de sistemin şansızlığının pilot uygulama yapılmadan uygulanmaya başlaması olduğunu kaydetti.
Yazılım firmasının haldeki işleyişi bilmeden yazılım geliştirdiğini iddia eden İrfan Çiçek, düşünülen ile sahadaki durumun birbiriyle uyuşmamasının sistemin kullanılmamasının başlıca sebebi olduğunu vurguladı.
Sistemin işlememesi sebebiyle hale mal giriş çıkışlarında fatura üzerinden alınan rüsum vergilerini de yatıramadıklarını belirten Çiçek, gelen malların giriş ve çıkışlarının yapılıp rüsum vergilerinin daha sonra toplu halde yatırıldığını söyledi.

Anahtar Kelimeler: Gıda Vitrini, Gıda, Vitrin, Tarım, GDO, Gıda Güvenliği, Alo 174, Sağlıklı Gıda, Beslenme, Yemek, Baklava, Restoran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mehmet Mehdi Eker, Çikolata, İhracat, Çay, Kahve

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52