Helal belge için sıraya girdiler

Yıllardır helal sertifikası almak için başka ülkelerin kapısında bekleyen Türk şirketleri, İslami şartlarda üretim yapıldığını gösteren belge almak için Türkiye'deki kuruluşlara akın etti.

Helal belge için sıraya girdiler

Türk Standartları Enstitüsü'nün (TSE), Diyanet İşleri Başkanlığı ile işbirliği yaparak vermeye başladığı helal gıda sertifikası için yedi aylık sürede 110 firma başvuruda bulundu. Temmuz ayından itibaren TSE tarafından 63 Türk şirketine helal gıda belgesi verildi. Helal gıda belgesi denetimi için gıda ve kimya mühendislerinin yanı sıra Diyanet İşleri Bakanlığı üst düzey yetkililerinden oluşan özel bir ekip kuruldu. TSE'nin temmuz ayından itibaren faaliyetine başladığına işaret eden üst düzey bir yetkili, inceleme aşamasını geçen altmıştan fazla firmanın sertifika aldığını belirtiyor. Enstitü, yetki sini İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü'nün (SMIIC) kabul ettiği standartlara göre yapıyor. Türkiye'yi bölgesinin helal gıda üssü konumuna getirilmesine yönelik çalışmasını da artırılırken SMIIC Merkez Ofisi İstanbul'da açıldı. Daimi genel sekreterlik görevi için ise 17 üye arasından İran ve Türk adayları yarıştı. Yarışın ardından üç yıllığına Türk aday seçildi. Türk Standartları Enstitüsü'nün sertifika vermeye başlamasının hem Türkiye'nin helal gıda üssü olma çalışmalarına katkı sağlayacağı hem de gıda ihracatını artıracağı belirtiliyor. Türkiye'nin öne gelen gıda şirketlerinin Ortadoğu ülkeleri başta olmak üzere Kuzey Afrika, Endonezya ve Malezya gibi Müslüman nüfusun bulunduğu ülkelere ihracatının katlanması bekleniyor. En son yılbaşında kuş gribi bahanesiyle altı yıldır Türk tavuk ürünlerine yasak koyan Suudi Arabistan, ithalat kapısını açtı. Yasağın kalkmasıyla birlikte Türk firmalarına 1,5 milyar dolarlık pazarın kapısı aralandı. Dünya Helal Gıda Konseyi'nin verilerine göre sektörün büyüklüğü 632 milyar dolar. Bunun yüzde 1-2'si maliyetinden oluşuyor. Dünyadaki bu pazarın büyüklüğü ise 6 milyar dolar. Türkiye, bunun yüzde 10'luk kısmı olan 600 milyon dolarını almak istiyor. Dünyada yaklaşık 50 kuruluş helal gıda sertifikası veriyor. Ancak pazarın yüzde 80'den fazlası İslam dünyasının dışındaki ülkelerin elinde bulunuyor. Helal gıda pazarı her geçen gün büyüyor. 600 milyar doları aşan pazarın kısa sürede 1 trilyon doları bulduğu ifade ediliyor.

Ercan Baysal - Zaman



Anahtar Kelimeler: Gıda Vitrini, Gıda, Vitrin, Tarım, GDO, Gıda Güvenliği, Alo 174, Sağlıklı Gıda, Beslenme, Yemek, Baklava, Restoran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mehmet Mehdi Eker, Çikolata, İhracat, Çay, Kahve

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52