Amasya’da en iyi kiraza en iyi teşvik

Amasya’da her yıl geleneksel olarak düzenlenen Uluslararası Atatürk Kültür ve Sanat Haftası etkinlikleri kapsamında ‘Kiraz Teşvik Yarışması’ düzenlendi.

Amasya’da en iyi kiraza en iyi teşvik
Amasya’da “Uluslararası Atatürk Kültür ve Sanat Haftası” kapsamında Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü kiraz teşvik yarışması düzenledi. İl Müdürü Cahit Gülbay, Amasya’nın kiraz üretiminde Türkiye’de 7.sırada yer aldığını belirtti.

Yarışmaya Amasya Valisi A. Celil Öz, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cahit Gülbay ile il yetkilileri katıldı.

Yarışmaya müracaat eden katılımcıların değerlendirmesi iki aşamada yapıldı. İlk aşamada bahçe kontrolü yapıldı ardından da üretilen kirazlar İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Ziraat Odası Başkanlığınca oluşan heyet tarafından değerlendirildi. Bu değerlendirme sonucunda Kapıkaya köyünden Mevlüt Pehlivan birinci oldu. Yarışmada birincisine 2 bin 500 lira para ödülü ile bir tam altın verildi.

Yarışma öncesinde konuşma yapan Amasya Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cahit Gülbay, Amasya’nın tarım şehri olduğunu söyledi. Meyve yetiştiriciliği açısından Amasya’nın örnek bir olduğunun altını çizdi.

Amasya’da 255 bin  hektar tarım alanının 5 bin 228 hektarında meyvecilik yapıldığını belirten Gülbay,  “ İlimiz çiftçileri geçen yıl tarımsal gelirinin yüzde  18 'ini meyvecilikten kazanmıştır. Kiraz üretimini ele alırsak 1.868 dekarda 23 bin 128 ton üretim ile ülke genelinde 7. Sırada bulunmaktayız. İlimizde 250-900 metre rakımlar arasında kiraz üretimi yapılmaktadır. Bu rakım farkı nedeniyle Üretim  mayıs ayının ilk haftasında başlayarak yaklaşık iki aylık bir periyodu içermektedir. Üretilen kirazlar başta Karadeniz sahil kentleri ve İç Anadolu olmak üzere  sofralık olarak  iç pazarda tüketilmekte, değişik firmalar tarafından da alınarak dondurularak pasta ve diğer gıda sanayinde kullanılmakta ve dış pazarda ise başta Rusya olmak üzere diğer ülkelere göndermek için ihracatçı firmalar tarafından rağbet görülmektedir” diye konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52