"2016 Bakliyat Yılı olsun" isteği

Bakan Eker, 2016'nın Bakliyat Yılı ilan edilmesine yönelik, bakliyatların faydalarını anlattı ve destek istedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, bakliyatların dengeli ve sağlıklı beslenmenin yanı sıra gıda güvenliği ve çevre sorunları karşısında temel bir rol oynayacağını kaydetti.

Eker, Birleşmiş Milletler'in merkezi Roma'da bulunan Gıda ve Tarım Örgütü FAO'nun 38. Konferansı'ndaki bir komisyon toplantısında 2016'nın Bakliyat Yılı ilan edilmesine yönelik bakliyatların faydalarını anlatan bir sunum yaparak, destek istedi.

2016 yılının Uluslararası Bakliyat Yılı ilan edilmesi girişiminin bakliyat üreticisi üye ülkelerin desteğiyle geçen yıl başladığını anımsatan Bakan Eker, "Biz inanıyoruz ki bakliyatlar dengeli ve sağlıklı beslenmeye katkıda bulunmanın yanında gelecekteki küresel gıda güvenliği ve çevre sorunları ile başa çıkılırken temel bir rol oynayacaklardır" dedi.

FAO'nun güncel verilerine göre dünyadaki toplam bakliyat üretiminin 62 milyon ton olduğu bilgisini veren Eker, bunun 11 milyon tonunun ticari amaçla kullanıldığını söyledi.

Farklı iklim koşullarına uyum sağlayabilen bakliyatların, dünyanın birçok bölgesinde üretilebildiğini anlatan Mehdi Eker, bu nedenle bakliyatların küresel gıda güvenliğinde önemli bir oyuncu işlevi gördüğünü ifade etti.

Bakliyatların hem karbon hem de su açısından düşük ayak izine sahip olduğunu, üretimde daha az suya ihtiyaç duyulmasının, onları özellikle kuraklığın yaygın olduğu yerlerde iklim değişikliğine adaptasyon konusunda uyumlu hale getirdiğini vurgulayan Eker, bakliyatların yoğun işlemeye bağlı olarak ortaya çıkan toprak erozyonunun engellenmesinde toprak iyileştirici olarak ürün rotasyonunda önemli bir rol oynadığını, bakliyat üretiminin nadas alanlarının azaltılmasına katkıda bulunduğunu belirtti.

"Kaynak merkezi olarak Türkiye, nohut üretiminde dünyada dördüncü ve mercimek üretiminde dünyada üçüncü sıradadır" diyen Eker, 2016 yılının Baklagiller Yılı olarak kutlanacak olmasının gıda zinciri aracılığıyla bağlantıları kuvvetlendirmek adına eşsiz bir fırsat olacağını söyledi.

Bakan Mehdi Eker, sunumunu, "Baklagillerin gıda ve besin güvenliği, sağlık, yoksulluğu azaltma, sürdürülebilir tarım ve çevreye olan katkılarındaki farkındalığı arttıracaktır. Üye ülkelere, bu girişime verdikleri katkılardan dolayı içten teşekkür ederim" diyerek tamamladı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52