AB 'kompozit ürüne' kapıyı açtı!

AB’ye süt ve süt ürünleri ihracatının açılması için çalışmalar sürerken, yapılan görüşmeler sonucu sürpriz bir gelişme yaşandı.

AB 'kompozit ürüne' kapıyı açtı!

Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD), AB’ye süt ve süt ürünleri ihracatının açılması için çalışmalarını sürdürürken, AB, ASÜD’ün Brüksel nezdinde yaptığı yoğun görüşmeler ve dernek üyesi Unilever’in uluslararası arenadaki desteği sonucu söz verilen yönetmelik değişikliğini yaptı. Bundan böyle onaylı işletmelerden ithal edilecek süt ham maddesi ile ülkemizde üretilen kompozit ürünler (içindeki süt oranı %50’den az), AB’ye ihraç edilebilecek.

Yönetmelikle, eskiden ham madde ile bitmiş mamulün aynı ülkeden olma zorunluluğu kaldırıldı. Artık ham maddenin onaylı tedarikçiden olması yeterli olacak.

AB’ye ihraç yolunun açılması yönünde büyük bir adım olarak nitelenen 1 Haziran 2012 tarihli “Komisyon Uygulama Yönetmeliği (EU) No 468/2012 ‘Bazı kompozit ürünlerin AB’ye ithalatı ve AB üzerinden transit geçişi için şartlarının belirlenmesine ilişkin değiştirilen (EU) No 28/2012 sayılı Yönetmelik”te yer alan maddeler şöyle:

- (EU) No 28/2012 sayılı Yönetmelik uyarınca, kompozit ürünlerin AB’ye sevkiyatları veya AB üzerinden transit geçişlerinde EK I ve II’de belirtilen modellere uygun olarak alınan sağlık sertifikasının bulunması ve bu sertifikanın gerektirdiği şartlara uygun olması gereklidir.

- (EU) No 28/2012 sayılı Yönetmelikte Ek I ve II’de yer alan sertifika modelleri, AB’ye ithal edilen veya AB üzerinden transit geçişi sağlanan kompozit ürünlerin üretiminde kullanılan et veya süt ürünlerinin menşe ülkesine, AB’ye et ve süt ürünleri ihraç edilmesine ilişkin AB mevzuatına göre izin verilmiş olması koşulunu içermektedir. Ayrıca, bu sertifika modelleri et veya süt ürünlerinin menşe ülkesinin kompozit ürünlerin ihracat edildiği ülke ile aynı olması koşulunu da içermektedir.

Bu iki koşul, kompozit ürünlerin üretiminde kullanılan üçüncü ülke menşeli et ve süt ürünlerinin AB’nin insan ve hayvan sağlığı kurallarına uygun olmasını sağlamaktadır. Ancak menşe ülke ile ihracatın yapıldığı ülkenin aynı olması koşulu, üçüncü ülkeden ihraç edilen ancak AB menşeli et ve süt ürünleri içeren kompozit ürünlerin AB’ye ithalatı ve AB üzerinden transit geçişi için geçerli değildir.

AB menşeli et ve süt ürünleri AB mevzuatında belirlenen insan ve hayvan sağlığı koşullarına uygundur. Bu nedenle, (EU) No 28/2012 sayılı Yönetmelikte Ek I ve II’de belirlenen sertifika modellerindeki koşulların, AB’ye kompozit ürün ihracatı yapmasına izin verilen üçüncü ülkelerde kompozit ürünlerin üretiminde AB menşeli et ve süt ürünlerinin kullanılmasına izin verilmesi şeklinde değiştirilmesi uygundur.

AB’ye ithal edilecek insan tüketimi amaçlı çiğ süt ve süt ürünlerine ilişkin hayvan, halk sağlığı ve veterinerlik u koşullarının belirlendiği 2 Temmuz 2010 tarihli (EU) No 605/2010 sayılı Komisyon Yönetmeliği, üye ülkelerin üçüncü ülkelerden ya da Ek I A sütununda listelenen yerlerden çiğ süt ve süt ürünleri ithalatına izin vermektedir. Ayrıca, (EU) No 605/2010 sayılı Yönetmelik, üye ülkelerin belli süt ürünlerinin üçüncü ülkelerden ya da Ek I B sütununda listelenen şap hastalığı riski olmayan yerlerden ithalatına izin vermektedir. Bu tür süt ürünlerinin Yönetmelikte belirlendiği üzere tek ısıl işlem de dahil olmak üzere pastörizasyon işleminden geçirilmiş çiğ sütten üretilmesini öngörmektedir. Bu süt ürünleri doğrudan AB’ye ithal edilebileceğinden, (EU) No 28/2012 sayılı Yönetmelikte Ek I ve II’de belirlenen sertifika modellerindeki koşulların, kompozit ürünleri ihraç eden ülkenin bu süt ürünlerinin AB mevzuatında öngörülen sağlık ve menşe şartlarına uygun olduğu garantisini vermesi ve aynı süt ürünlerini aynı koşullar altında AB’ye ihraç etmesine izin verilmiş olması şartıyla AB’ye kompozit ürün ihraç etme izni olan üçüncü ülkelerde kompozit ürünlerin üretiminde bu süt ürünlerinin kullanılmasına izin verilmesi şeklinde değiştirilmesi uygun olacaktır.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52