Gıda krizi akıllı tarımla aşılabilir

Gıda üretimi sadece enerji kullanmıyor, atık da üretiyor. Tarımda sürdürülebilir enerjiyle üretim için keşfedilmeyi bekleyen büyük fırsatlar var...

Gıda krizi akıllı tarımla aşılabilir

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO, Rio+20 Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı öncesinde yayınladığı raporda, büyük ölçüde fosil yakıtlara bağımlı olan tarım sektörünün, dünyayı doyurma yeteneğinin büyük darbe aldığını ve kıtlığın devam ederek daha sürdürülebilir bir dünya ekonomisi inşa etme çabalarına mayın döşediğini açıkladı.

Yaklaşık 3 milyar insanın ısıtma ve pişirme için modern enerji kaynaklarına, 1.4 milyar insanın ise elektriğe ya hiç erişemediği ya da çok sınırlı erişimi olduğu tespitine yer verilen rapor, petrol ve doğal gaz fiyatlarının yüksekliği ve yenilenebilir olmayan kaynakların kısıtlı rezervlerinin güvensizliğe neden olarak, artan gıda talebinin karşılanması için gereken küresel konsensüs çabalarına engel olduğunu ortaya koydu.

Rapor ayrıca elektriğe ve sürdürülebilir enerji kaynaklarına erişimi olmayan toplulukların gıda güvenliğini başarma şansının çok az olduğuna ve onları kıtlıktan uzak tutabilecek olan ürün ömrünün korunması için hiç şansları olmadığına işaret etti.

FAO Genel Direktörü Jose Graziano da Silva, “Dünyayı doyurmak için gıda üretim sistemlerinin enerjiye ihtiyacı var. Aynı zamanda gıda üretimi sadece enerji kullanmıyor, atık da üretiyor. Tarımda sürdürülebilir enerjiyle üretim için büyük fırsatlar var. Bu fırsatlar yüreklilikle keşfedilmeli” dedi.

FAO Doğal Kaynaklar ve Çevre Genel Müdür Yardımcısı Alexander Müller de, “Ucuz enerji kaynaklarının giderek kıtlaştığına dikkat çekerek, “Büyüyen nüfusu beslemek için 2050’ye kadar gıda üretiminde %60’lık bir artış gerekecek. Fakat biz Yeşil Devrim boyunca fosil yakıtlara güvenerek bu hedefi karşılayamayacağız. Çok farklı bir yaklaşım gerekiyor” diye konuştu.

Üye ülkelere enerji akıllı tarımsal gıda sistemlerine dönüştürmek için yardım sağlayacak İnsanlar ve İklim için Enerji Akıllı Gıda Programı (ESF) için çok ortaklı bir girişim oluşturan EFSA, enerji etkinliği, enerjinin yenilenebilir enerjilerle çeşitlendirilmesi ve enerjiye erişimin geliştirilmesi, gıda güvenliğinin gıda ve enerji üretimine entegre edilmesini amaçlıyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52