Türk gönüllüleri Moritanya’yı fethettiler!

Son yıllarda dünyanın bir çok ülkesinde yaptığı insani hizmetlerle adını sıkça duyduğumuz TİKA, bu kez Afrika’nın az gelişmiş ülkelerinden Moritanya’da önemli bir başarıya imza attı.

Türk gönüllüleri Moritanya’yı fethettiler!
Gıdavitrini - Türkiye artık kabuklarını kırmış durumda. Bir yandan ülke içerisinde gıda üreten işyerlerinin standartı yakalaması için çalışmalar sürerken, diğer taraftan da dünyanın bir çok ülkesinde sağlıklı gıda üretim ve tüketimine yönelik çalışmalara öncülük ediliyor. Bu manada son örnek Moritanya’da yaşandı. Türk gönüllü heyeti Moritanyalıların sağlıklı gıda sorununu çözmek için bir dizi etkinlik gerçekleştirdi.
Gıdavitrini yazarlarından Dr. Can Demir’in de içerisinde bulunduğu gönüllü Türk heyeti, Moritanya’da sağlıklı gıda üretimi ve sağlıklı beslenme konularında eğitimler gerçekleştirdi.
Türkiye, sağlıklı gıda sorunu nedeniyle her yıl yüzlerce kişinin öldüğü Afrika'da, hijyen kurallarına uygun gıda üretimi konusunda eğitim çalışması yapıyor.
Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı Başkanlığı (TİKA), İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik, Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRİC) ve Türkiye'nin Nouakchoot Büyükelçiliği işbirliğiyle başlatılan Gıda ve Yaşam Güvenliği Destekleme Programı ilk olarak Moritanya'da yapıldı.
Türk akademisyenler, eğitim programında, Moritanya'nın başkenti Nouakchoot'ta gıda güvenliğinden sorumlu 33 Moritanyalı uzmana, kırmızı et, beyaz et ve diğer hayvansal ürünler üretiminde Uluslararası ISO 22000 Gıda Güvenliği, yönetim modelinin gıda üreticilerine katkıları, gıda güvenliği maddeleri, AB normlarında kırmızı et hijyeni, kanatlı et hijyeni, kesimhane, depolama ve sevkiyat uygulamalarını anlattı.
Söz konusu eğitim programı kapsamında, Moritanyalı uzmanlara yönelik ayrıca sağlıklı gıda üretimi konusunda uygulamalı çalışma da yapıldı.
Afrika'da gıda kaynaklı ölümlerin sonlandırılması amaçlanan eğitim programını tamamlayan Moritanyalı gıda uzmanları, törenle sertifikalarını aldı.
Türkiye'nin Nouakchoot Büyükelçisi Musa Kulaklıkaya'nın, törende yaptığı konuşmada, Afrika'da problemin sadece açlık olmadığını, üretim kaynaklarının iyi değerlendirilmemesi ve sağlıklı üretimin gerçekleştirilememesinin önemli bir sorun olduğunu söyledi.
Kaynakların iyi değerlendirmesi için uzman yetiştirilmesinin önemine dikkati çeken Kulaklıkaya, ''Ülkemizin, Afrika'da ilk Gıda Programını Moritanya'da başlatılmasından dolayı TİKA, SESRİC ve Moritanya İslam Cumhuriyeti Devleti'ne teşekkür ediyorum'' dedi.
Eğitim programları artırılarak devam ettirilecek
TİKA Program Koordinatörü Mahmut Çevik de amaçlarının güvenli bir gelecek için Moritanya ile birlikte üretmek olduğunu söyledi.
Çevik, ''Türkiye, güçlü tarımsal yapısı, bilgi birikimiyle doğal kaynakların usulüne uygun ve verimli kullanılması alışkanlığının kazandırılması için bu programları artırarak devam ettirecek'' dedi.

Yazarımız Dr. Can Demir’in objektifinden Moritanya’da yaşama ait kareler…

















Anahtar Kelimeler: Gıda Vitrini, Gıda, Vitrin, Tarım, GDO, Gıda Güvenliği, Alo 174, Sağlıklı Gıda, Beslenme, Yemek, Baklava, Restoran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mehmet Mehdi Eker, Çikolata, İhracat, Çay, Kahve

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52