Türk çayı marka yolculuğuna çıktı

Beverage İstanbul-Uluslararası İçecek ve İçecek Teknolojileri Fuarı, sektörün en büyük oyuncularını bir araya getirdi.

Türk çayı marka yolculuğuna çıktı
GIDAVİTRİNİ - İstanbul Kongre Merkezi’nde 10 Nisan’da başlayan ve Türkiye’de ilk kez düzenlenen Global Tea Expo ve Beverage İstanbul çay ve içecek sektörü temsilcilerini bir araya getirdi. Global Tea Expo kapsamındaki Çay Forumu önemli isimleri ağırladı. 
200 bin üreticisi ve 300 işletme tesisi ile dünyanın en büyük 5. çay üreticisi olan Türkiye, tüketim büyüklüğünde de dünyada ilk sırada yer alıyor. Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de nüfusun yüzde 96’sı her gün çay tüketiyor. Üretim ve tüketimde büyük bir potansiyele sahip Türk çayının markalaşmasına katkı sağlamak amacıyla ilk kez düzenlenen Global Tea Expo, global ve yerel sektörün en büyük üreticilerini buluşturdu. 
Global Tea Forum’un açılışına katılan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Türk çayının markalaşması adına yaptıkları katkıdan dolayı Trio İstanbul Fuarcılık’a teşekkür ederek uluslararası alanda Türkiye’den marka olacak konular arasında çayın ilk sıralarda yer alması gerektiğine dikkat çekti.
Amaç; Türk çayının markalaşmasına katkı sağlamak
Forum kapsamında, Ulusal Çay Konseyi Başkanı İmdat Sütlüoğlu, Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, Rize Valisi Nurullah Çakır da fuarı ziyaret etti. Ana teması “Küresel Trendler Yerel Tecrübeler Işığında Markalaşma: Bir Dünya Markası Olarak Türk Çayı” olan forumda, dünya çay üretiminde ilk sıralarda yer alan Çin, Hindistan, Sri Lanka gibi ülkelerden delegeler yer aldı. Forumda bir konuşma yapan Rize Valisi Nurullah Çakır, Rize’nin Türkiye çay üretiminde yüzde 80’lik bir paya sahip olduğunu belirterek, “Biz millet olarak yetiştirdiğimiz çayı içiyoruz dünyaya da ‘Bu çay içilir’ diyoruz.  Bütün dünyayı Türk çayı içmeye davet ediyoruz, her ülkenin çay içme, yetiştirme ve sunum tarzı farklıdır. Türk çayını markalaştırırken kültürü ile beraber markalaşmasının sağlanmasını arzu ediyoruz” diye konuştu. 
Dünya çay üretiminde önemli bir yere sahip olan, Çin, Sri Lanka, ABD, Hindistan, İtalya, Kanada gibi ülkelerden pek çok temsilcinin de destek verdiği fuarda, Ulusal Çay Konseyi Başkanı İmdat Sütlüoğlu Türkiyenin çay üretiminde 5. büyük ülke olduğunu hatırlatarak, “230 bin ton civarında yıllık üretici ülkeyiz, bu üretimin tamamını kendimiz tüketiyoruz. Yurt dışından yılda 30-40 bin ton çay ithal ediyoruz, dünyada en çok çay tüketen ülke biziz” ifadesini kullandı.
Türk çayının çok farklı özellikleri olduğunu dünyada ve ülkemizde de bu özelliklerin bilinmediğini vurgulayan Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, “Dünyada organiğe en yakın çayın Türk çayı olabileceğini gördük. Çünkü yılın altı ayını kar altında geçiriyor. Özel sektör, Çaykur ve kurumlar olarak, 2023 vizyonunu belirleyip yılda 50 bin ton kuru çay satarak iç ekonomiye de destek vermeyi hedeflemeliyiz. Bu süreci sahiplenebilir ve Türkiye olarak diğer çay üreten ülkeler ile  ortak hareket edebilirsek Türk çayını markalaştırma yolunda hedefimize daha doğru ilerleyebiliriz’’ şeklinde konuştu.
Global Tea Expo ve Beverage İstanbul Fuarlarını Türkiye’ye kazandıran Trio İstanbul Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Cingöz, “Türk insanının iyi bir çay tüketicisi olduğunu hatırlatarak, kendimize ait bir çay kültürümüz var, biz çayı kültürümüz ile birlikte ihraç edebilirsek ancak o zaman Türk çayı marka olarak konuşulabilir” ifadesini kullandı. 
Trio İstanbul’un Genel Müdürü Feraye Özfescioğlu ise “Bu etkinlik çay için küçük, Türk çayının markalaşması içinse önemli bir adım” dedi.  
Türk çay markalarına Zihni Derin Çay Ödülü
Global Tea Forum kapsamında ilk kez Zihni Derin Çay Ödülleri de sahiplerini buldu. Türkiye’yi 80 yıl önce çay bitkisiyle tanıştıran kişi olarak bilinen Zihni Derin’in adına verilen ödüllerin gelenekselleşmesi amaçlanıyor. Ödüle değer bulunanlar plaketlerini  İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun elinden aldılar. "Çay tarımına katkı" ödülü’nü Rize Ticaret Borsası alırken, "En yenilikçi marka" ödülünü Doğadan aldı. "Türk çayının markalaşmasına katkı" ödülüne Çaykur değer bulunurken, Beta Çay "Benim için çay" temalı jüri özel ödülüne layık bulundu. "Çay dostları" ödülü ise çay bardağı üreten Koleksiyon firmasının oldu. 
İçecek sektöründe Türkiye’nin ve dünyanın küresel devleri İstanbul’da buluştu
Global Tea Expo ile eş zamanlı olarak yapılan Beverage İstanbul-Uluslararası İçecek ve İçecek Teknolojileri Fuarı, sektörün en büyük oyuncularını bir araya getirdi. Avrupa İşletmeler Ağı’nın da desteklediği fuar kapsamında bir de konferans gerçekleştirildi. 

Dinamikleri, mevsimsel karşılıkları, tüketim biçimleri, alışkanlıkları ve tüketim kültürü itibariyle ekonomide önemli bir payı olan alkolsüz içecek sektörünün bağımsız organizasyonlarla hak ettiği yeri bulması amacı ile düzenlenen Beverage İstanbul (Uluslararası İçecek ve İçecek Teknolojileri Fuarı) kapsamında yapılan konferansa yurtiçi ve yurtdışından da pek çok isim katıldı. 
Gençlerin Rolü tartışıldı
Türkiye ve birçok ülkeden meyve suyu, maden suyu ve alkolsüz içecek üreticilerinin yanısıra, ambalaj makinaları, soğutma ve havalandırma sistemleri gibi içecek teknolojileri alanında faaliyet gösteren firmaların katıldığı fuar kapsamında gerçekleştirilen konferansın ana teması  “İçecek Endüstrisinde Sürdürülebilirlik; Gençliğin Rolü” olarak belirlendi. 


Güncelleme Tarihi: 14 Nisan 2014, 13:30

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52