Gıda fiyatlarını kim şişiriyor?

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, ilk çeyrekte tüketici enflasyonunun üreticinin üç katına çıktığını söyledi.

Gıda fiyatlarını kim şişiriyor?

Yılbaşından bu yana meyve ve sebzede üreticiyle tüketici fiyatı arasındaki uçurum 3 katına yükseldi. Enflasyonu yükselten gıdada 'aracı oyunu' ortaya çıktı. 

2014'te enflasyonun yükseliş trendine girmesine neden olan gıda fiyatlarını 'aracı'lar yükseltiyor. Geçmiş yıllarda sadece ramazan ayı, kuraklık ve don olaylarında spekülatif hareketlere sahne olan fiyatlar artık hiçbir nedene bağlı olmaksızın çıkıyor. Tarladan 1 liraya çıkan bir ürün market rafında 3 liraya satılıyor. Gıda fiyatlarını aracı, hal ve market üçlüsünün yüksek kârı uçuruyor. 

ÜÇ KAT FARK VAR 
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, ilk çeyrekte tüketici enflasyonunun üreticinin üç katına çıktığını söyledi. Bayraktar, "Mart ayında gıda ve alkolsüz içecekte fiyatlar yüzde 2.10 artarken, tarımda üreticide yüzde 0.82'de kaldı. Ocak-Mart döneminde üretici fiyatları tarımda yüzde 1.41 oranında artmasına rağmen, gıdadaki tüketici fiyatı yüzde 7.50 olarak gerçekleşti. Verilerin gösterdiği gibi üretici ucuza satarken, tüketici pahalı yiyor. Tarladan markete fiyatlar birkaç kat artmamalı" dedi. 

FİYATI KİM ŞİŞİRİYOR? 
Bayraktar'ın verdiği bilgiye göre ürün market rafına gelene kadar birçok kez el değiştiriyor. Her aşamada yüzde 25 ila 100 arasında değişen oranlarda kâr marjının devreye girdiğini açıklayan Bayraktar, "Eğer ürün az üretilmişse kâr marjı yüzde 100'e kadar çıkabiliyor" şeklinde konuştu. 

ÇİFTÇİNİN ÖRGÜTLENMESİ ŞART OLDU
Şemsi Bayraktar, tarımda hem üreticinin kazanması hem de tüketicinin pahalı ürün tüketmemesi için çiftçinin örgütlenmesi, üretim planlaması yapılması, pazarlama sorununun çözülmesi gerektiğini vurguladı. Bayraktar, şöyle konuştu: "Türkiye'de meyve sebze fiyatlarında büyük problem yaşanıyor. Avrupa'da çiftçiler planlı olarak örgütleniyor. Aracılar devreden çıkarılmış durumda. " 

FIRSATÇIYA İZİN VERİLMESİN
Tüm Bostan Sebze Meyve Komisyoncu ve Tüccarlar Federasyonu Başkanı Burhan Er, fiyatı zincir marketlerin yükselttiğini söyledi. Üreticiden kilosu 2 TL'ye alınan çileğin markette 5 liraya satıldığını belirten Er, "Fırsatçılara izin verilmemeli" dedi. sabah.com.tr

Güncelleme Tarihi: 15 Nisan 2014, 14:10

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52