Süt Günü'nde yoğurt konuşuldu

Dünya Süt Günü etkinlikleri kapsamında Bursa'da düzenlenen “Geçmişten Geleceğe Yoğurt” konulu panelde kaliteli üretim ve gıda güvenliği öne çıktı.

Süt Günü'nde yoğurt konuşuldu
Bursa İl Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü iş birliği ile Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü “Dünya Süt Günü” dolayısıyla “Geçmişten Geleceğe Yoğurt” konulu panel düzenledi.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen ve başkanlığını Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar’ın yaptığı oturuma Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Çıbık, “Yoğurdu Oluşturan Bakteriler”, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tülay Özcan “Yoğurtta Kaliteyi Etkileyen Faktörler”, Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) adına Gülay Özcan “Dünden Bugüne Endüstride Yoğurt ve Yoğurt Kültürleri”, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Çekirge Devlet Hastanesinden Yasemin Güleçyüz Kalemci “Beslenme ve Diyet” konusunda konuşmacı olarak katıldı.

Panele Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi öğrencileri, özel sektör temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı. Panelin açılışında kısa bir konuşma yapan Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitü Müdürü Harun Seçkin, “Bu paneli, yoğurdun önemini vurgulamak, yoğurt konusunda bilinen ve bilinmeyenleri ortaya koymak, kaliteli üretimi arttırmak ve üniversite-sanayi ve kamu iş birliğiyle sektörel meseleleri paylaşmak için düzenledik. Aynı zamanda Ulusal Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitü bünyesinde kurulacak olan “Ulusal Gıda Starter Kültür Gen Bankası” konusunda bilgi vermek ve konuyla ilgili tüketicileri olduğu kadar üreticileri de bilgilendirip starter kültür yoğurt konusunda farkındalık oluşturmak istiyoruz.” diye konuştu.

İnsan gelişiminde sütün çok önemli bir yere sahip olduğunu belirten Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tülay Özcan, “Sütün tarihi çok eskiye dayanıyor. Bugün gelişen teknoloji sayesinde ürün çeşidi arttı. Son yıllarda sağlık problemlerinin artması insanları alternatif ürünlere itti. Hayvani ürünlerin önemi daha da artmış oldu. Besleyici özelliği olan yoğurdun önemi artmaya başladı. Avrupa ve Amerika’nın yoğurdun faydalarını fark ettiğini ve buna yönelik çalışmalar yaptığını görüyoruz. Özellikle çocuklar için yaptıkları meyveli yoğurtlarla çocuklara yoğurt yeme alışkanlığı kazandırmaya çalışıyorlar.” dedi.

Güncelleme Tarihi: 23 Mayıs 2014, 13:02

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52