Türkiye'nin fındık rekoltesi açıklandı

Türkiye'nin 2014-2015 tahmini fındık rekoltesinin 500 bin ton civarında olacağı bildirildi. Geçen yıla göre 150 bin tonluk kayıp söz konusu.

Türkiye'nin fındık rekoltesi açıklandı
Melbourne'de yapılan Dünya Kabuklu Yemiş ve Kurutulmuş Meyve Kongresi'nde (World Nut and Dried Fruit Cognress) yapılan yuvarlak masa toplantısında bu yılki fındık rekoltesi açıklandı.  

Toplantıya başkanlık yapan Fındık Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Dursun Gürsoy tarafından bir sunum ile açıklanan Türkiye'nin 2014-2015 tahmini fındık rekoltesinin 500 bin ton civarında olacağı açıklandı.  

Fındık Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Ufuk Özongun yaptığı açıklamada, rekoltenin tahmini bir rakam olduğunu, önümüzdeki aylarda hava şartlarının bu rakamı olumlu yada olumsuz bir şekilde etkileyebileceğini kaydetti.

Özongun, şunları kaydetti:
''Bilindiği gibi Mart sonunda Karadeniz Bölgesi'nde bilhassa Doğu Karadeniz Bölgesi'nde ciddi bir don felaket yaşandı bu da fındık rekoltesinin yüzde 50-60'lara varan seviyelerde düşmesine yol açtı. Düşebilir, bunun üzerine de çıkabilir ama şu anda çok ciddi bir felaket var Türkiye fındık sektörü için. Üreticiler çok ciddi etkilendi, etkilenecektir. Rekoltenin geçtiğimiz yıla oranla daha düşük kalmasından dolayı fındık fiyatlarında yükselme ihtimali devam edecek. Bu, fındık fiyatlarının bu seviyelerin altına düşmeyeceğini gösteriyor ama ne kadar daha üzerine çıkar mı çıkmaz mı onu şu anda kestirmek çok zor. Ama arz talep dengesizliği olduğu için fındık fiyatlarının bu seviyelerin üzerine çıkma ihtimali oldukça fazla gözüküyor.''

Türkiye'nin geçtiğimiz yılki fındık rekoltesi 650 bin ton olarak gerçekleşmişti.

Ege İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Üyesi Tahsin Elmas da 30 Mart'a Malatya'da meydana gelen don yüzünden ürünün yüzde 95'nin yandığını belirterek, "Bizim beklediğimiz Malatya'daki rekolte 10 civarındadır, devir üründe 30 bin ton bekliyoruz toplam 40 bin tonluk bir rekolte olacakki bu normal yıllarda 140-150 bin ton olan rekolteye nazaran çok düşük bir miktar. Bu da fiyatların yükselmesine sebep olmuştur" dedi.

33.'cü Dünya Kabuklu Yemiş ve Kurutulmuş Meyve Kongresi düzenlenen galayla sona erdi.

Güncelleme Tarihi: 23 Mayıs 2014, 13:11

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52