Gaziantep'te "yeşil altın" yarışması

İsmi Gaziantep ile özdeşleşen, önemli bir besin ve lezzet kaynağı olmakla birlikte baklavanın en önemli harcı sayılan Antep fıstığı için yarışma düzenlendi.

Gaziantep'te
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından GATEM Fıstıkçılar Sitesi'nde "En İyi Antep Fıstığı Yarışması" düzenlendi. 3 grupta yarışan 49 çiftçi yıl boyunca yetiştirdikleri fıstıkları sergiledi. En iyi fıstığın seçildiği yarışmada, açık artırma usulüyle 'fıstık ağası' belirlendi.

Jüri üyelerinin yaptığı değerlendirmede, Cumali Yiğit Gaziantep birincisi, Hasan Kılıç, Nizip ve Karkamış bölge birincisi, Fevzi Özkan ise Araban ve Yavuzeli bölge birincisi seçildi. Yarışmada dereceye girenlere hediye çeki verildi. Açık artırma usulü gerçekleştirilen fıstık ağalığını da Fıstıkçılar Odasına 400 kilogram bağış yapan üretici Ahmet Karakuş kazandı. Etkinlikler kapsamında fıstık çuvalı dikme yarışması da gerçekleştirildi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, etkinlikte yaptığı konuşmada, fıstığın Gaziantep ile örtüşmüş, önemli bir besin ve lezzet kaynağı olduğu söyledi. Gaziantep için miras niteliğinde olan fıstığa sahip çıkacaklarını dile getiren Şahin, kentteki üretimi arttırabilmek için çalışmalar yaptıklarını ve eylem planı oluşturduklarını ifade etti. Gaziantep'e fıstık müzesi kurulacağını belirten Şahin, "Fıstık Araştırma Enstitüsünde fıstığın fidandan ağaca nasıl dönüştüğünü herkesin göreceği alanlar hazırlayacağız. Yeşil altınımızın hakkını vererek sonuna kadar sahip çıkacağız." dedi.

Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Tiryakioğlu da 27 ilde yetişen Antep fıstığında ülke genelindeki rekoltenin yüzde 90'ının Gaziantep, Şanlıurfa, Siirt, Kahramanmaraş ve Adıyaman'dan karşılandığı ifade etti. Tiryakioğlu, Antep fıstığının yüzde 95'inin ise Gaziantep'te işlendiğini kaydetti. 

Güncelleme Tarihi: 04 Eylül 2014, 12:03

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52