Araplar Rusya'yla 'tahıl birliği' kuracak

Birleşik Arap Emirlikleri, Rusya'ya kendi topraklarını Basra Körfezi ülkelerine tahıl göndermek için bir lojistik merkeze dönüştürmeyi önerecek.

Araplar Rusya'yla 'tahıl birliği' kuracak
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Rus tahıl ihracatçılarına, kendi topraklarını Basra Körfezi ülkelerine tahıl göndermek için bir lojistik merkeze dönüştürmeyi önerecek. İTAR-TASS’a bir demeç veren BAE Ekonomi Bakanı Sultan Bin Said El Mansuri, böyle bir niyetlerinin olduğunu açıkladı. Haberi, İTAR-TASS duyurdu.

Bakan öneriyi, Rusya Federasyonu Ekonomik Gelişim Bakanı Aleksey Ulyukayev ile yapacağı görüşmede istişare edecek. Mansuri ayrıca, Avustralya ve Kanada’dan temin edilen tahıl teslimatlarında gecikmeler yaşandığını da ifade etti.
BAE’nin iç tahıl ihtiyacı 800 bin ton olarak değerlendiriliyor. Ancak tüm bölgenin ihtiyaçlarını göz önünde bulduran uzmanlar, ülkede en az 3 milyon ton buğday rezervi bulundurmak istiyor.
Rusya Tarım Bakanlığı, 2014 yılı için 100 milyon tonun üzerinde bir tahıl hasat hacmi öngörüyor. Tahıl ihracatının ise 25 milyon tonun üzerinde olması bekleniyor. Arap ülkeleri, Rus tahılı için başlıca pazarlardan biri. En büyük tahıl ithalatçısı olan Mısır, geçen sene Rusya’dan 3 milyon tonun üzerinde buğday aldı. İkinci sırada, Suudi Arabistan (bir milyon 413 bin ton) var. BAE’nin Rusya’dan aldığı tahıl ise 100 bin tonu buluyor.

Güncelleme Tarihi: 06 Haziran 2014, 13:41

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52