Yemekle ilgili doğru bilinen yanlışlar

Yemek konusunda toplumun dikte ettiği bilgilerin birçoğu meğer yanlışmış. Balıkla yoğurt, yoğurtla pekmez, ıspanak yoğurt ilişkisi, yemekten sonra meyve yenir mi? İşte yemek konusunda doğru bilinen yanlışlar.

Yemekle ilgili doğru bilinen yanlışlar


Hayatımızda gerçekliğinden emin olmadığımız birçok bilgi mevcut. Bunların hepsi kulaktan dolma bilgiler. Özellikle yemek konusunda annelerimizin ve toplumun dikte ettiği bu bilgilerin birçoğu yanlış. Balıkla yoğurt yenir, yoğurda pekmez eklenmez, ıspanağa yoğurt dökülmez. İşte yemek konusunda doğru bildiğimiz yanlışlar.

Balığın yanında yoğurt yenmez
Halk arasındaki bu yaygın inanış tamamen yanlış. Zehirlenmeler yoğurttan kaynaklanmaz. Hem balıkta hem de yoğurtta bulunan protein, birlikte yenildiğinde artar. Bu da bazı alerjik bünyelerde kaşınma ve kızarmaya neden olur. Balık ve yoğurdun tazeliğinden eminseniz birlikte tüketilmesinde hiçbir sakınca yoktur.

Yoğurda pekmez eklenirse daha faydalı olur
Bu, genellikle annelerin çocuklarını beslerken kendilerince daha da vitaminli olsun diye başvurdukları bir yöntem fakat yanlış. Yoğurt ve sütün içerisindeki kalsiyum, pekmezde bulunan demirin etkisini azaltır. Demir C vitaminiyle tüketildiğinde etkisi artar, bu nedenle yoğurtla değil portakal suyuyla karıştırılması daha doğrudur.

Et yemeklerinin yanında ayran güzel gider
Bu da yaygın olan yanlışlardan biri. Ayran sağlıklı bir içecek olarak tercih edilebilir fakat etteki demiri ayranldaki kalsiyum azaltır. Bu nedenle et yemeklerinin yanına, bol limonlu yeşil bir salata daha sağlıklı bir tercih olur.

Ispanak yoğurtla yenir
Yine yaygın olan bir besin kombinasyonu daha. Ispanak yemeğinin üzerine dökülen yoğurtla, yediğiniz yemeğin tüm vitaminini yok edersiniz.

Yemek yerken su içilmez
Yemek esnasında su içmenin kilo aldıracağı yönündeki inanış tamamen yanlış. Aksine yemek esnasında içilen su, daha az yemenizi sağlar. Sindirim sorunu yaşayanlar, yemek esnasında su içmekten kaçınmalıdır.

Zeytinyağı kilo aldırmaz
Zeytinyağı, kalp ve damar sağlığı açısından oldukça faydalıdır. Fakat kalori olarak diğer yağlardan pek bir farkı bulunmaz. Zeytinyağının 1 gramında 9 kalori vardır. Evet tercihiniz zeytinyaı olsun fakat abartmamaya dikkat edin.

Ballı sıcak süt miti
Her evde yapılan bu içecek de uygulama hatası nedeniyle faydasız bir hale geliyor. Balın içerisindeki protein, mineral ve enzimler, 43 derecenin üzerinde bir ısıya maruz kaldığında tüm vitamin değerlerini kaybeder. Sadece tatlandırıcı görevi görür. Bu nedenle balı ılık içeceklerle karıştırmalısınız.

Kepek ekmeği kilo aldırmaz
Özellikle diyet yapanlardan sıklıkla bu cümleyi duyarsınız. Kepek ekmeği, beyaz ekmeğe nazaran daha az kaloriye sahiptir. Fakat aradaki fark çok fazla olmadığından, fazla miktarda tüketmek kilo almanıza neden olur.

Yemekten hemen sonra meyve yenmez
Bu durum yediğiniz yemeğin miktarıyla alakalıdır. Eğer makul ölçülerde yemek yediyseniz arkasından meyve tüketmenizde sakınca yoktur.

Güncelleme Tarihi: 13 Haziran 2017, 15:05

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52