Hem leziz hem de şifa kaynağı

Tadı ve kendine has kokusuyla bizi kendine çeken şeftalinin sağlık açısından da birçok faydası var.

Hem leziz hem de şifa kaynağı
Yaz sofralarının vazgeçilmez meyvelerinden olan, tadı ve kendine has kokusuyla bizi kendine çeken şeftalinin sağlık açısından da birçok faydası var.

Şeftalinin 100 gramı sadece 39 kalori içerir. 1 orta boy şeftali yaklaşık 70 kaloridir. Diyetlerde 1 adet şeftali 1 porsiyon meyve yerine geçer.

Şeftali gün boyunca hava, su ve diğer çevresel faktörler ve yiyip içtiklerimiz sebebiyle vücudumuzda oluşan, sağlığımız açısından zararlı ve yaşlanmayı hızlandırıcı serbest radikallerin bedenimizden atılmasına yardımcıdır. Besinlerin antioksidan içeriklerine göre verilmiş puanlama olan ORAC değeri yarım şeftali için 1814’tür. Zeaksantin, lutein ve beta-kriptoksantin isimli antioksidanları içerir.

C Vitamini kaynağı: Bağışıklık sistemimizi güçlendiren, kas yapımına yardımcı, deri hücrelerimizin yenilenmesinde rolleri olan C vitamininden zengin bir kaynaktır. Günde 1 adet şeftali tüketerek günlük C vitamini ihtiyacımızın yüzde 12’sini karşılayabiliriz.

Göz ve akciğer sağlığı için: Şeftali, vücutta A vitaminine dönüşen beta-karotenlerden zengindir. A vitamini; görme fonksiyonlarımız ve solunum sistemimiz açısından önemlidir. Yeterli A vitamini alanların akciğer kanserine yakalanma risklerinin daha düşük olduğu bilinmektedir.

Tansiyon dengelemeye yardımcı: Yüksek kan basıncını düşürmek için tuzu azaltmanın yanı sıra, yüksek potasyumlu beslenmek gerekir. Bir adet şeftali ortalama 300 mg. potasyum içerir ve bu içeriği ile zengin potasyum kaynağıdır.

Bronzlaşmak için: Şeftali, içerdiği beta-karotenler ile daha kolay bronzlaşmamıza da destek olan bir meyvedir.

Güncelleme Tarihi: 02 Temmuz 2014, 18:00

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52