ESK'yı Ali Babacan mı frenliyor?

Et ve Süt Kurumu 1 yıldan fazla zaman geçmesine rağmen, süt piyasasına müdahale edemiyor. Kurumun işlevini yerine getirebilmesi için ana statüsünün değiştirilmesi gerekiyor.

ESK'yı Ali Babacan mı frenliyor?
Et piyasasının yanı sıra süt piyasasına da müdahale edebilmesi için ismi geçen yıl nisan ayında değiştirilerek Et ve Süt Kurumu (ESK) haline gelen Et ve Balık Kurumu (EBK), aradan 14 ay geçmesine rağmen, ana statü değişikliği yayınlanamadığı için henüz bu görevini yerine getirmeye başlamadı.
Dunya.com'da yer alan habere göre diğer tüm bakanların imzaladığı kararname, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan Hazine’ye ek yük gelmesini istemediği için 14 aydır çıkamıyor. Kaynaklar, Tarımsal Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun bütçesine konulacak ödenekle bu sorunun aşılacağını belirtiyor. 

Türkiye’de et ve süt piyasasında arz güvenliğini sağlamanın yanı sıra üretici gelirlerinde yaşanacak düşüşlerin de önüne geçmek amacıyla çeşitli kurumsal yapılarda değişim çalışmaları sürüyor. Ancak bunlardan Et ve Süt Kurumu ile ilgili olanı Hazine’ye ek yük getirme engeline takıldı. 

Bakan Eker, piyasayı güçlendireceğini söylemişti 
Bakanlar Kurulu’nun 2013 yılı Nisan ayında aldığı bir kararla Et ve Balık Kurumu’nun ismi Et ve Süt Kurumu olarak değiştirildi. Özellikle et fiyatlarının yükseldiği 2009-2010 yıllarında canlı hayvan ve et ithalatını organize etmekle görevlendirilen EBK, ismi değiştirilerek görev alanına süt de dahil edilmek istendi. 

ESK’nın yeni görevini yerine getirebilmesi için Bakanlar Kurulu’nun kurumun ana statüsünü de değiştirmesi gerekiyordu. 14 ay önce değiştirilen isimle ilgili ana statü değişikliği de hazırlandı. Hatta Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 2 0 Mayıs’ta düzenlediği basın toplantısında, sütte piyasa mekanizmasının güçlendirilmesi için önemli adımlar atılacağını belirterek, “ESK’nın ana statüsü zannediyorum birkaç gün içinde değiştirilecek” ifadelerini kullanmıştı. 

Bakan Eker, üretici ve sanayicisi açısından güven sağlayacak mekanizmada sanayicinin kimden hangi kalitede ne kadar ürün alacağını bileceğini, üreticinin de sütün elinde kalma korkusu kalmadan üretim yapacağını söylemişti

Hazine’ye ek yük getirecek endişesi 
DÜNYA’nın edindiği bilgilere göre ESK ile ilgili kararname tüm bakanlar tarafından imzalanırken, sadece Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın imzası eksik kaldı. Babacan’ın, uygulamanın Hazine’ye ek yük getireceğini gerekçe göstererek başka bir yöntem bulunmasını istediği ifade ediliyor. Kaynaklara göre, ESK’nın piyasada görevini yerine getirebilmesi için gerekli kaynak, Tarımsal Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun bütçesine konulacak. Kurum, piyasaya müdahale gerektiğinde TKKDK’nın bütçesindeki ödeneği harcayacak. dunya.com

Güncelleme Tarihi: 01 Temmuz 2014, 16:13

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52