Migros çöpten elektrik üretiyor

Migros, organik atıklar ve satış kabiliyetini yitirmiş ürünlerini biogaza çevirerek elektrik ve ısı enerjisine dönüştürüyor.

Migros çöpten elektrik üretiyor

Yapılan açıklamaya göre, Migros çevre bilinci ve farkındalığının yaratılması için uygulamalarına devam ediyor. Biosun işbirliği ile Migros, organik atıklar ve satış kabiliyetini yitirmiş ürünlerini biogaza çevirerek elektrik ve ısı enerjisine dönüştürüyor. Mağazalarda sıfır atık hedefiyle yola çıkılarak Entegre Atık Yönetim Planı oluşturan Migros’un en ideal bertaraf metodunu tespit ederek uygulamaya geçtiği belirtilerek, “İdeal metot ve sürdürülebilir enerji kaynağı olarak, elektrik ve ısı enerjisine dönüşebilen biogaz ve kompost üretimi seçildi” denildi. Migros Ticaret, İstanbul bölgesindeki 74 mağazasından bir yılda 6 bin ton organik atık ile 600 bin metreküp biogaz ve 1 milyon 117 bin 200 kilowat elektrik enerjisi elde ediyor. 4 kişilik 600 bin ailenin, 1 günlük yemeğini pişirebilecek enerjiye eş değer olan bu enerji aynı zamanda da 100 watlık bir ampulü 3,6 milyon saat çalıştırabiliyor.

6 bin ton atığın biogaz üretim aşamasından sonra arta kalan bölümünden 3 bin ton, kompost adı verilen, bir nevi toprak iyileştirici malzeme elde edilerek gübre olarak kullanılmasını da sağlayan sistem, hammadde yaratılmasına da aracı oluyor. Her türlü atığın geri kazanım metotları ile ekonomiye kazandırılması hedefinde olan Migros Türk AŞ, proje sayesinde ”Sıfır Atık Hedefi” ile mağazalarda operasyon esnasında çıkan her türlü atığın atık depolama alanlarına gönderilmeyip, sürdürülebilir çevre politikası ile çeşitli enerji kaynaklarına dönüştürülmesi ve ekonomiye kazandırılması da sağlanacak.
Milliyet

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52