Gıdada hijyen ahirette iman!

Restoran ve gıda kuruluşlarında personelin görünüşü, temizliği, kıyafeti çok önemlidir. Personel ilk intiba ile müesseseyi temsil eder.

Gıdada hijyen ahirette iman!
Tuğba Kızıltuğ / Gıdavitrini
Restoran ve gıda kuruluşlarında çalışan kişilerin kişisel bakımı ve güler yüzü çok önemlidir. Ayakkabısının boyalı, kılık kıyafetinin temiz ve düzgün olması, her gün duş alması gereklidir. Ayrıca, gıda konusu doğrudan sağlıkla ilgili olduğundan hijyen kurallarının tüm elemanlar tarafından bilinmesi ve uygulanması gerekiyor.

Restoran ve gıda kuruluşlarında personelin görünüşü, temizliği, kıyafeti çok önemlidir. Personel ilk intiba ile müesseseyi temsil eder. Bunun için her zaman bakımlı ve güler yüzlü olmalı, görevinin önemini idrak içinde bulunmalıdır.

Bunun dışında bir gıda kuruluşundan müşteriler görünüş kadar, hijyen kurallarına uyulmasını da beklerler. Bunun için tüm personelin uyması gereken kurallar vardır. Bunlara kısaca değinecek olursak; elemanların ayrı bir üniforma giymeleri gerekir. Ayrıca erkeklerin kep, kadınların saçlarına file (bone) takmaları uygun olur. Giysiler temiz ve açık renkli olmalıdır. Ayaklarda kaymayan, su geçirmeyen ve rahat ayakkabılar olması uygundur. Çalışırken üniformalara eller sürülmemeli, iş giysileri ile masa ve tezgahlara dayanılmamalı ve oturulmamalıdır.

ELLER ÇOK ÖNEMLİ
Yiyecek içecekle uğraşan personel, insan sağlığı yönünden ağır sorumluluklar taşımaktadır. Birçok besin zehirlenmesi personelin bilgi yetersizliğinden ortaya çıkmaktadır. Bunun için özellikle bulaşıcı hastalığı olan kişilerin mutfakta çalıştırılmamasına dikkat etmek gerekir. Soğuk algınlığına yakalanmış fakat çalışabilir durumda olanlar yiyecekle doğrudan temasları olmayacak bölümlerde çalıştırılmalı ve ağızları maske ile kapatılmalıdır. Her işin başlangıcında, çiğ besinler ellendikten sonra, her tuvalet çıkışında, sigara içtikten, mendil kullandıktan sonra, öksürüp-aksırdıktan sonra, yemeklerin porsiyonlara ayrılmasından ve servisinden önce, eller mutlaka yıkanmalıdır.

El hijyenini sağlamak için, personele uyarılar:
*Ellerinizi yiyeceklerle ilgisi olmayan lavabolarda yıkayın.

*Kesinlikle yiyecek hazırlama evyesinde ellerinizi yıkamayın.

*Ellerinizi bilekleriniz de dahil olmak üzere, sabunlu suyla yıkayarak, iyice durulayın. Mümkünse tırnaklarınızı fırçalayın.

*Ellerinizi kağıt havlu ya da el kurutma makinası ile kurulayın.

*Duvara monteli sıvı sabun aracı sabun temini için tercih edilmeli, kalıp sabun kullanılacaksa, duvara monteli mıknatıslı sabunluk kullanılmalı.

*El yıkamada kullanılan sabun tercihan bir dezenfektan içermelidir.

*Sabunluk her boşaldığında, iyice temizlendikten sonra yeniden doldurulmalı.

*Çiğ yiyeceklere dokunduktan sonra asla pişmiş yiyeceklere el sürülmemelidir.

*Mümkün olduğu kadar yiyeceklere el sürmekten kaçınılmalı, yiyecekle temas eden hiçbir yüzeye el sürülmemelidir.

*Tırnaklar kısa ve temiz olmalı, oje, alyans ve mücevherat bulundurulmamalıdır.

*Ellerde bulunan yara kesik ve sıyrıklar mikroorganizmaların çok rahat çoğalabileceği yerlerdir. Bu nedenle, besin zehirlenmelerine neden olmamak için hemen yaralı-bereli kısma antiseptik merhem sürülmeli ve su geçirmeyen bandajla kapatılmalıdır. Mümkün olduğunca bu tür sorunu olan personel söz konusu durum geçene kadar beslenme servisi ile ilgisi olmayan geri hizmetlerde çalıştırılmalıdır.

*Özellikle pişmiş besinlere çıplak ellerle dokunulmamalıdır. Çünkü ellerde bulunan mikroorganizmaların pişmiş besine geçmesi ile besin zehirlenmeleri oluşabilir. Pişmiş besinlerin servisi, uygun servis gereçleri ile ve mümkün olduğunca bir kullanımdan sonra atılacak şekilde olan naylon eldivenler ile yapılmalıdır.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52