Üreticiye etiket uyarısı!

Satışa sunulan malların etiketlerinde ürünle ilgili tüm bilgilerin tüketici açısından kolay anlaşılabilir şekilde yer alması gerektiği belirtildi.

Üreticiye etiket uyarısı!
Gümüşhane Ticaret İl Müdürü Mürsel Yaşar, satışa sunulan malların etiketlerinde ürünle ilgili tüm bilgilerin tüketici açısından kolay anlaşılabilir şekilde yer alması gerektiğini belirtti.

Mürsel Yaşar, yaptığı açıklamada, Türk Gıda Kodeksi Etiket Yönetmeliği konusunda, ilgili kamu kurumları ve meslek kuruluşlarının da bir arada bulunduğu toplantılarla gerekli bilgilendirmelerin yapıldığını kaydetti. Esnaf ve sanatkarların mağdur olmaması için kanuni yükümlülüklerini yerine getireceklerine inandığını ifade eden Yaşar, "Satışa sunulan ürünlerdeki etiketler kolaylıkla görülebilir boyutlarda, üzerindeki rakam ve harfler okunabilir, düzgün, eksiksiz, gerçeğe uygun, yeterli büyüklükte ve başka rakam, kelime ve işaretlerle karışıklığa sebep vermeyecek görünüşte olması, yanıltıcı ve aldatıcı bilgiler içermemesi gerekiyor. Lokanta, kafeterya, pastane ve bunun gibi yerlerde tarife ve fiyat listelerinin işyerinin dışında da gösterilmesi, ayrıca tarife ve fiyat listesinde gösterilen fiyatların üzerine servis ücreti veya herhangi bir isim altında başka bir ücret konulacaksa bunun tarife ve fiyat listesinde gösterilmesi zorunlu. Perakende olarak satışa sunulan ürünlere ait etiket, fiyat ve tarife listelerinde belirtilen fiyat ile kasa fiyatı arasında fark olması durumunda tüketici lehine olan fiyat üzerinden satış yapılmasını gerekiyor. Fiyat indirimine giren mal ve hizmetlerin etiket, tarife ve fiyat listelerinde indirimli satış fiyatının, ürünün indirimden önceki satış fiyatıyla birlikte gösterilmesi de gerekiyor." dedi.

Yaşar, Ticaret İl Müdürlüğü denetim elemanlarınca ve belediyelerce görevlendirilecek personelce yapılan tüm bilgilendirici faaliyetler ve uyarılara rağmen yükümlülüklerini yerine getirmeyen satıcı ve sağlayıcılar hakkında 270 lira idari para cezası uygulanacağını kaydetti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52