Pirinç krize meydan okuyor

Sezon Pirinç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, “2013 yılını üretimi arttırmaya yönelik yatırımlar yılı ilan ediyoruz” dedi.

Pirinç krize meydan okuyor
Sezon Pirinç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, Türkiye ve dünyadaki hububat fiyatlarını değerlendirdi. 2011 ve 2012 yılında pirinç üretiminin olumlu hava koşulları nedeniyle arttığını ve bereketli bir dönemin yaşandığını dile getiren Erdoğan, dünya genelinde buğday üretimininse geçen yıla oranla gerilediğini dile getirdi.

Buğdayda üretim azalıyor fiyatlar artıyor Dünya genelinde 2011 yılında  694 milyon ton buğday üretimi gerçekleştiğini 2012 yılında ise yaklaşık 655 milyon ton üretim elde  edildiğini belirten Erdoğan, “Mevcut tabloya bakıldığında üretim miktarlarının tüketim miktarını karşılayamayacak ölçüde gerçekleştiğini görüyoruz.
Buğday üretiminde temel sorunun ABD, Rusya, Kazakistan, Ukrayna ve AB ülkelerinde yaşanan kuraklık olduğuna dikkat çeken Erdoğan, Türkiye’deki buğday üretimi hakkında da değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’de 2011 yılında buğday üretiminin 21.8 milyon ton olduğunu dile getiren Mehmet Erdoğan, “Bu yıl  geçen yıla göre  üretimde yüzde 10’luk bir azalma olacak gibi  görünüyor, Türkiye’de de dünyada olduğu gibi buğday üretimi açısından çok verimli bir dönem yaşanmıyor” diye konuştu.

Pirinç üretiminde de tüketiminde de artış var
Pirinç üretiminin ise dünyada geçen yıla göre çok az da olsa azalış göstererek  466 milyon tondan 465 milyon tona düşeceğini dile getiren Sezon Pirinç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, “Ancak tüketim miktarı 457 milyon tondan 466 milyon tona yükselmiştir” dedi. 
Türkiye’de ise 2011 yılında 900 bin ton olarak gerçekleşen çeltik üretiminin  2012 yılında  bir miktar gerilediğini dile getiren Erdoğan,  “TÜİK’in  tahminlerine göre 880 bin  ton civarı bir üretim gerçekleştirilecek. Buğday üretimindeki düşüş ve pirinçte yaşanan tüketim artışı nedeniyle pirinç fiyatlarında son bir ayda yüzde 10’luk bir artış yaşandı” dedi.    

2013’de üretimi arttırıyoruz!
Sezon Pirinç’in, 2012 yılını yüzde 30  ciro artışıyla kapattığını dile getiren Erdoğan,  “2012 yılının başında koyduğumuz pazar payını yüzde 30 arttırmak hedefimizi gerçekleştirdik. Avrupa’da yaşanan makro ekonomik dengesizlikler halen devam ediyor. 2013 Yılında yeni yatırım planlamıyoruz ancak üretimi arttırmaya yönelik tevsi yatırımlar planlıyoruz” diye konuştu.

Krize en dayanıklı sektör!
Gıda sektörünün krize en dayanıklı sektör olduğunu dile getiren Mehmet Erdoğan, “Ekonomik dengesizliklerin yaşandığı dönemlerde farklı sektörlerde daralmalar yaşanır.  Bu dönemlerde de yatırımcılar özellikle gıda sektörüne yönelir. Çünkü gıda hayati bir ihtiyaçtır” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52