Tüketici hissiyatına anında analiz!

Tüketici davranışlarının yüzde 80’inden fazlasını bilinçaltının etkilediğini söyleyen Neuroconsult Yönetici Ortağı Hande Ocak Başev, “Nöromarketing ile tüketicinin bir reklamı, sloganı gördüğünde ya da alışveriş sırasında ne hissettiğini saniye saniye analiz edebiliyoruz dedi.

Tüketici hissiyatına anında analiz!
Tüketici davranışlarının yüzde 80’inden fazlasını bilinçaltının etkilediğini söyleyen Neuroconsult Yönetici Ortağı Hande Ocak Başev, “Son dönemde nöromarketingin öne çıkmasının nedeni bu. Bu sistem bilinçaltı verilerinin yorumlanmasına dayanıyor” dedi. Nöromarketingin yeni bir iş yapış şeklini gündeme getirdiğini ifade eden Başev, “Bu sistem perakende de kullanıldığında satış elemanlarından mağazanın görsel tasarımına, mağazadaki kokudan ışığın şiddetine kadar müşterinin bilinçaltında yatan gerçek mağaza algısının ortaya çıkarılmasını sağlıyor” diye konuştu.
‘Dünyada 50 firma var’
Uzun süredir yönetim danışmanlığı alanında faaliyet gösterdiklerini belirten Başev, şöyle devam etti:
“Danışmanlık hizmetini bilime dayalı olarak vermek istedik ve teknolojik gelişmeler bizi, duyguların beyin dalgalarıyla ölçülmesine dayanan tekniklere yani ‘neuro’ya yöneltti. Bu amaçla geçen yıl kasım ayında Neuroconsult adında bir şirket kurduk. Neuro, kişinin bir uyarıcıya karşı verdiği, heyecan, sıkıntı, bağlılık, sakinlik, gibi duyguları yorumlama ve bu yöntemle istenilen duyguyu yaratabilecek uyarıcıyı oluşturabilme imkanı veriyor.”
Bu alanda dünyada sadece 50 firmanın faaliyet gösterdiğini kaydeden Başev, Türkiye’de bu alanda faaliyet gösteren tek firma olduklarını belirtti.
Beyin dalgaları taranıyor
Duyguları, düşünceleri elle tutulur hale getirmenin pazarlamanın bugüne kadar yakından ilgilendiği bir konu olduğunu vurgulayan Başev, şunları söyledi: “Neuro Science bu anlamda pazarlamanın son yıllarda yeniden keşfetmeye çalıştığı bir bilim dalı. Pazarlama, tüketicinin davranışlarını kontrol etmeye yönelik yöntemlerin bütünü ise, Neuro Science bu davranışların kaynağı olan ‘beyin’e ulaşmanın en etkin yolu. Tüketicinin bilinçaltı, artık beyin dalgalarının taranmasıyla, gerçek zamanlı olarak analiz edilebiliyor. Dolayısıyla, tüketicinin bir reklamı, sloganı gördüğünde ya da alışveriş sırasında ne hissettiğini saniye saniye analiz etmek ve ortaya çıkan duyguları, düşünceleri sayısallaştırmak mümkün.”
‘Beyanı bir kenara bırakıyor’
Halihazırda beş firmaya danışmanlık verdiklerini anlatan Başev, “Nöromarketingin danışmanlığı bilimsel bir iş ve pozitif bir bilim. Biyolojik veriyi baz alıyor. Beyin dalgaları ve hislere dayalı verileri yorumlayarak danışmanlık hizmeti veriyoruz” dedi.
Beyin EEG’si verilerini özel bir yöntemle analiz ederek, marka, satış ve pazarlama çalışmaları yaptıklarını ifade eden Başev, “Satın almanın kodunu çözmek mümkün değil. Tüketici eşit koşullarda satın alma noktasında neye göre hareket ediyor, bunu ortaya çıkarıyoruz. Neuroconsult, verdiği danışmanlıkla beyanı bir kenara bırakıyor” dedi.
Kırmızı değil mavi renk satın almayı artırıyor
- Koku görselden daha önemli.
- Hızlı müzik satın almayı zorlaştırıyor. Heyecan seviyesini artırıyor. Mağazalarda değil, AVM koridorlarında yarar sağlıyor.
- Çok parlak ışık alışverişi kolaylaştırmıyor. Bölgesel ışıklandırma gerekiyor.
- Bilinenin aksine ‘kırmızı’ değil ‘mavi’ renk satın almayı artırıyor. Mavi tüketici dinginleştiriyor ve karar alma sürecini kolaylaştırıyor.
- Ayrıca beyin maviyi algılamak için çaba sarfediyor. Bu da pazarlamadaki ilk bariyer olan dikkatin toplanmasını sağlıyor.
- Pembe kırmızıya alternatif oldu. Pembe, kırmızı kadar dikkat çekiyor ama kırmızı kadar yormuyor.
- Ürün seçeneklerinin üçten fazla oluşu algı karışıklığı yaratıyor. Bu da satın almayı erteletebiliyor. Daha az seçenek karar sürecini hızlandırıyor.
- Görsel pazarlamada insan yüzünün kullanımı ve önemi artıyor.
Eylem Türk - Milliyet

Anahtar Kelimeler: Gıda Vitrini, Gıda, Vitrin, Tarım, GDO, Gıda Güvenliği, Alo 174, Sağlıklı Gıda, Beslenme, Yemek, Baklava, Restoran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mehmet Mehdi Eker, Nöromarketing, Hande Ocak Başev, Tüketici

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52