'Şehirli' kredisi vererek tarımı kalkındırmak zor!

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın çiftçiye verdiği desteği ciddi oranda artırdığını belirten Doruk Tarım Holding AŞ yöneticisi İsmail Kemaloğlu, olumlu etkinin daha iyi hissedilmesi için bazı yöntem değişikliklerinin şart olduğunu söyledi.

'Şehirli' kredisi vererek tarımı kalkındırmak zor!
"Türkiye, AB'ye göre 2 katı daha fazla buğday desteği veriyor. Buna rağmen buradaki çiftçi Avrupa'dakinin yarısı kadar kazanıyor." diyen Kemaloğlu, çiftçiye 'şehirli' insanların şartlarına göre kredi vererek tarımı kalkındırmanın, hayvanları bazı şehirlerdeki büyük ahırlara sokarak hayvancılığı canlandırmanın mümkün olamayacağına vurgu yaptı. Zaman'a açıklamalarda bulunan Kemaloğlu, "Çiftçide ne şehirdekiler kadar nakit var ne de şehirdekiler gibi finansal imkânlardan yeterince bilgileri var. Bu sebeple Doruk Gıda'nın Berce Beraberce projesini geliştirerek Karabük Eskipazar ve Eflani'de çiftçilerin tapularını birleştirerek tarım yapmayı tercih ettik." şeklinde konuştu. Topladıkları tapular sayesinde 5 bin kişilik bir aile haline geldiklerini ifade eden Genel Müdür, "2010 yılında 6 bin dekarlık arazimiz vardı. Hasat zamanı oluşan zenginliği ahali görünce ulaştığımız alan 12 bin dekara çıktı. Birçoğu 7,5 dekar alana sahip 1.600 çiftçinin tapusunu gönüllülük yoluyla birleştirdik. Bu işin üzerine gideceğiz çünkü biliyoruz ki tarım ancak memleketle olur." dedi. Bu durumdan köylünün de memnun olduğunu aktaran Kemaloğlu, "Memleketin kurtuluşu bu. Aksi olsaydı topraklarımızı kaybetmeye devam edecektik." şeklinde konuştu. Bu sene 20 bin dekar arazi ekmeyi planladıklarını ifade eden Kemaloğlu, buğday eken çiftçilere şimdi de hayvancılık yaptıracaklarını açıkladı. Bu amaçla yurtdışından 400'ün üzerinde hayvan getirdikleri bilgisini veren Genel Müdür, "Bu hayvanları çiftçilere dağıtacağız ve kazan kazan politikamız daha da lezzetli hale gelecek." ifadelerini kullandı. Yaptıkları işi, "Biz parçaları bütün haline getiriyoruz." şeklinde değerlendiren Kemaloğlu, Anadolu'da başlattıkları iş modelinin örnek alınabileceğini söyledi. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) genel müdürlüğü de yapmış olan İsmail Kemaloğlu, ortaya koydukları projenin işe yaraması sebebiyle İstanbul, Bursa gibi şehirlerde okuyup oralara yerleşmeyi planlayan çiftçi çocuklarının da geri dönmeye başladığını vurguladı. "3-4 aile bu şekilde geri döndü." diyen Kemaloğlu, yılda 500 bin tondan fazla buğday elde edebilecek hale geldiklerini kaydetti.
Doruk Gıda, 'Berce Beraberce' projesini, 2010'un ilk yarısında geliştirmişti. Ardından 1 milyon TL sermaye ile 'Berce Beraberce Tarımı Geliştiren İşletmeler' adlı bir şirket kuran Doruk Gıda'nın sahibi Hasip Gençer, yüzde 75 pazar payı sahibi olduğu ambalajlı ekmek pazarının ardından tarıma adım atmıştı. Geçen yıl markalaştırdığı 'kafe' tarzı Komşufırın mağazalarını da zincirleştiren şirket, geçen ay Full Benzin istasyonunda iki yeni mağaza daha açmıştı.
Arif Bayraktar - Zaman

Anahtar Kelimeler: Gıda Vitrini, Gıda, Vitrin, Tarım, GDO, Gıda Güvenliği, Alo 174, Sağlıklı Gıda, Beslenme, Yemek, Baklava, Restoran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mehmet Mehdi Eker, Doruk, Tarım Kredi, Çiftçi, İsmail Kemaloğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52