Yemekler zahterle lezzetleniyor

Özellikle et yemeklerine ayrı bir lezzet katan zahter bitkisi, yaz ayının gelmesi ile birlikte et yemeklerinde kullanılmaya başladı.

Yemekler zahterle lezzetleniyor
Gaziantep’te baharat satıcılığı yapan Eyüp Sinan Boztepe, zahter bitkisinin gündemde olan bir bitki olduğunu ifade etti. Zahter bitkisinin et yemeklerinde kullanıldığını kaydeden Boztepe, zahterin et yemeklerine lezzet kattığını belirtti.

Zahter bitkisinin Gaziantep’te genellikle kış aylarında tüketildiğini söyleyen Boztepe konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Zahterin gribal enfeksiyona ve soğuk algınlığına karşı koruyucu bir yanı vardır. Zahterin kilogram fiyatı şu anda 20 liradır. 15 güne kadar da yeni mahsul zahter çıkacaktır. Arıcılar, zahteri bala etken madde olarak da kullanabiliyorlar. Zahteri bazı bölgeler kekik ile karıştırdıkları oluyor ancak zahter kekikten farklı bir bitkidir. Zahter, Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde et yemeklerinin vazgeçilmez bitkisidir.”

Eyüp Sinan Boztepe, zahterin aşırı kullanımının böbrek rahatsızlığına yol açtığını iddia ederek, “Bunu bazı satıcılar belirtmiyor ancak biz belirtiyoruz. Zahterin aşırı kullanımı sonucunda böbrekte aşırı yük ihtiva etmektedir. Zahter genellikle kış aylarında tüketilen bir bitkidir. Zahter şekersiz bir biçimde tüketilirse kolesterolü düşürdüğü de söyleniyor” şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 26 Mayıs 2014, 13:31

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52