Gıda ihracatı yüzleri güldürdü

TGDF tarafından bu yıl sekizincisi hazırlanan Gıda ve İçecek Sanayi Envanteri ile ilgili veriler yüzleri güldürdü. 2023'te ihracat hedefi 40 milyar dolar...

Gıda ihracatı yüzleri güldürdü
Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF), bu yıl sekizincisini hazırladığı TGDF Gıda ve İçecek Sanayi Envanteri ile ilgili verileri açıkladı.

TGDF Başkanı Şemsi Kopuz, sektörün 290 milyar liraya yaklaşan cirosu ve 410 binin üzerinde çalışanıyla Türkiye’nin en büyük üretim sanayisi olduğunu söyledi. Envanter verilerine göre gıda ve içecek sektörü 2013’te 11.9 milyar dolarlık ihracatla yeni bir rekor kırdı. Toplam ihracattaki payını yüzde 7.8’e yükseltti. 6 milyar dolar dış ticaret hacmiyle, yüzde 195 dış ticaret fazlası verdi. Gıda ve içecek sanayinin ihracat artışı bir önceki yıla oranla yüzde 10,7 büyüme gösterdi. Kopuz 40 bin işletmeye sahip sektörün yüzde 7 artışla istihdamını 410 bine çıkardığını kaydetti. İklim değişikliği ve küresel ısınmadan kaynaklanan sebeplerle tarımsal hammaddeye, rekabetçi fiyatlarla erişimin sektörün önemli bir sorunu olmaya başladığını belirten Kopuz, “Küresel kuraklık neticesinde oluşan yüksek fiyat artışları, fiyat istikrarsızlıkları ve azalan kaynaklar uzun vadede hammadde teminini tehlikeye sokacak” dedi.

TGDF Başkanı Şemsi Kopuz, sektörün 290 milyar liraya yaklaşan cirosu ve 410 binin üzerinde çalışanıyla Türkiye’nin en büyük üretim sanayisi konumunda olduğunu söyledi. Envanter verilerine göre gıda ve içecek sektörü 2013 yılında 11.9 milyar dolarlık ihracatla rekor kırdı. 2023 hedefleri doğrultusunda da bilgi veren Kopuz, 40 milyar dolar gıda ve içecek ihracatı amaçladıklarını dile getirdi.

Güncelleme Tarihi: 28 Mayıs 2014, 14:46

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52