Silifke’de sonbaharda çilek hasadı

Türkiye’nin birçok yerinde soğuk ve yağışlı hava etkili olurken, Mersin’in Silifke ilçesinde mevsimi olmamasına rağmen çilek hasadı yapılıyor.

Silifke’de sonbaharda çilek hasadı
Mersin’in Silifke ilçesinde mevsimi olmamasına rağmen çilek hasadı yapılıyor. İlçe merkezine yaklaşık 15 kilometre uzaklıktaki yayla köyü olan Keşlitürkmenli köyünde Yusuf Topçu tarafından deneme amacıyla ekilen çilekten verim alındı. Ovada ekimi yapılan çileklerde örtü altında hasat kasım ayında, açık alanda ise mart ayında başlayıp haziran ayında sona eriyor. Yaylada mayıs ayında başlayan hasat, aralık ayına kadar devam edecek. Hasat edilen çilek ise kilosu 2,5 liradan Adana’dan gelen bir tüccar tarafından alınırken, talebe göre Türkiye’nin değişik illerine gönderiliyor.Üretici ve aynı zamanda komisyoncu olan Yusuf Topçu, ovada çilek hasat sezonunun örtü altında Kasım ayı sonunda, açıkta ise Mart ayında başlayıp haziran ayında sona erdiğini kaydetti. Yazın havaların serin olduğu Keşlitürkmenli köyünde mevsiminin sona ermesinin ardından çilek üretebileceklerini düşünerek deneme amaçlı ektiklerini ve olumlu sonuç aldıklarını ifade eden Topçu, mayıs ayında başladıkları hasadın aralık ayına kadar devam edeceğini belirtti. Ürettikleri çilekleri 2,5 lira sabit fiyatla Adana’ya gönderdiklerini ifade eden Topçu, gönderilen çileklerin ise yurt içinde çeşitli market ve manavlarda kilosu 5 ila 7 liradan satıldığını söyledi.

Yayla köylerinde çilek üretiminin arttırılabileceğini vurgulayan Topçu, “Ancak tek sorun sulama suyu sorunu. Su az geldiği için bir dönümden 7-8 ton çilek beklerken, 4 ton civarında ürün hasat edebiliyoruz. Ancak Aksıfat Barajı yapılır ve bu yörenin su sorunu çözülürse hem kalite, hem rekolte, hem de üretim alanı artar. Böylelikle de yılın 12 ayı Silifke’de çilek üretimi yapılabilir. Aksıfat Barajı’nın da bir an önce yapılıp su sorununun çözülmesi için yetkililerden destek bekliyoruz” dedi.Çilek toplayan işçiler ise, Türkiye’nin birçok yerinde soğuk ve yağışlı hava etkili olurken bu mevsimde çilek toplayıp, değişik yerlere göndermenin mutluluğunu yaşadıklarını söylediler.Silifke Ziraat Odası’ndan alınan bilgiye göre, önümüzdeki sezon ilçede 15 bin dönüm araziden 60 bin ton çilek hasadı bekleniyor. Bunun 20 bin tonu Rusya başta olmak üzere çeşitli ülkelere ihraç edilecek, kalan kısmı ise iç piyasada tüketilecek.
iha.com.tr

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52