İTO öncülüğünde Anuga'ya rekor katılım

Türkiye milli katılımı İTO tarafından gerçekleştirilen, Almanya'daki Anuga Gıda ve İçecek Fuarı'na 238'i Türk, yaklaşık 100 ülkeden 6 bin 700 firma katıldı.

İTO öncülüğünde Anuga'ya rekor katılım
GIDAVİTRİNİ - Türkiye milli katılımı İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından gerçekleştirilen dünyanın en büyük gıda fuarlarından Almanya'daki Anuga Gıda ve İçecek Fuarı'na 238'i Türk, yaklaşık 100 ülkeden 6 bin 700 firma katıldı. İki yılda bir yapılan fuara 2011'de 138 firma katılmıştı.

Almanya'nın Köln kentindeki dünyanın en büyük gıda fuarları olan Anuga 2013 Gıda ve İçecek Fuarı 100 ülkeden 6 bin 700 firmanın katılımıyla gerçekleştirildi. Fuarın Türkiye milli katılımını İstanbul Ticaret Odası (İTO) organize etti.

İstanbul Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Dursun Topçu, fuar alanında düzenlediği basın toplantısında, 1980'li yıllardan beri İTO olarak Anuga ile içiçe olduklarını söyledi.

Anuga'da Türkiye için koşturduklarını ifade eden Topçu, 4 sene önce bu fuara yaklaşık 138, 2011'de 146, bu yıl ise fuara 238 firmayla katıldıklarını kaydetti.

Bu firmaların 186'sının İstanbul Ticaret Odası çatısı altında olduğunu, 50 civarında firmanın ise bireysel olarak fuara katıldığını vurgulayan Topçu, şöyle devam etti:
"Tabii Türkiye gıda sektöründe son yıllarda büyük bir gelişim gösterdi. Bugün itibarıyla 16 milyar dolarlık ticaret hacmine sahibiz. Amacımız bu ticaret hacmini yukarılara çıkarmak. Gıda önemli, geleceği olan bir sektör. Dünyanın nüfusundaki artışa bakarsak gelecekte daha fazla önem kazanacak. 2050 yılında 10 milyar dünya nüfusundan bahsediliyor. Dünya nüfusunda yüzde 50'lik bir artış öngörülüyor. Bu da sektörü daha yukarılara çekecek. Biz burada Türkiye olarak ne kadar hızlı davranırsak dünyadaki bu pazardan daha fazla pay alırız. İTO olarak Türkiye'nin gıda sektöründeki bu gelişimine destek veriyoruz."

FUARDA YER SIKINTISI
Fuara katılan firma sayısını artırabileceklerini ancak yer konusunda sıkıntı yaşadıklarını dile getiren Topçu, "Bize verilen alan yetmiyor. Biz bu yıl ancak 4 bin 500 metrekare yer alabildik. Geçen sene de aynı metrekare bize tahsis edilmişti ancak bu sene firma sayısını yaklaşık yüzde 30 artırdık. Bu katılan firmaların alanını küçülterek sağladık" diye konuştu. Gelecek yıllarda daha fazla metrekare yer alabilmeleri durumunda fuara katılan firma sayısını 300-400'lere çıkarabileceklerine dikkati çeken Topçu, bu yıl Türkiye'nin fuara katılan firma sayısında beşinci sırada olduğunu söyledi.

İŞ ADAMLARININ VİZE SORUNU
Almanya'da en büyük sıkıntının vize sorunu olduğunu vurgulayan Topçu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bazı arkadaşlarımıza 3-4 günlük vize vermişler. Yani bu kişiler iş adamı, ticaret yapan kişiler. Almanya'ya katkı sağlamaya gelen kişiler. İthalat, ihracat yapacaklar. Bizim vize konusundaki sıkıntılarımız senelerdir devam ediyor. Bugün burada bunu daha çok hissettik. Sabah bindiğimiz uçakla sabah Köln'e geldik. Havaalanında herkesin dönüş bileti olup olmadığını kontrol ettiler. Bazıları 'benim elektronik biletim var' diyor. Bu sefer de 'cüzdanını göster, kredi kartın var mı yanında, nakit paran var mı yanında' diyorlar. Bunların bugünün dünyasında Almanya gibi bir ülkede yaşanmasını çok yanlış buluyorum. Almanya'nın bunları aşmış olması lazım. Bugün Türk insanının Almanya'ya ihtiyacı yok ki... Türkiye'deki iş imkanları artık Almanya'dan aşağı değil. Tabii ki Almanya çok ilerde bunu kabul ediyorum ama Türkiye'deki imkanlar, bugün birçok Avrupa ülkesinden daha iyi durumda. Avrupa Birliği, Almanya genelinde en büyük ticari engel olarak vize konusunu görüyorum."

Köln Başkonsolosu Hüseyin Emre Engin de Türkiye'nin fuara çok güçlü bir katılımla yer aldığını belirterek, "Gıda sektöründe söz sahibi ülkelere hiçbir şekilde ezilmediğimizi görmek beni mutlu etti. Önemli olan fuardan alınan sonuç. Umarım fuardaki firmalarımız güzel sonuçlarla ülkeye dönerler" dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52