Şevketi bostan bahçe bitkisi oldu

Ege mutfağının ünlü otları arasında yer almasına rağmen yabani olması nedeniyle yüksek fiyatlara satılan şevketi bostan bitkisi, tarlada üretilmeye başlandı.

Şevketi bostan bahçe bitkisi oldu
Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Yakup Karaman, yaptığı açıklamada özellikle Ege Bölgesi'nde yabani olarak yetişen şevketi bostan bitkisini kültüre alma çalışmalarının olumlu sonuç verdiğini ve tarımsal üretiminin gerçekleştirildiğini söyledi.

Ege Bölgesi'nde bu bitkinin sebze olarak tüketildiğini, yüksek tüketim nedeniyle yetişme alanlarının zaman içinde hızla azaldığını, artık zor bulunan bir bitki haline geldiğini anlatan Karaman, 2000 yılında başlattıkları bir çalışmayla bu bitkiyi tarıma kazandırmayı hedeflediklerini bildirdi.

2006 yılında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve TÜBİTAK'ın verdiği destekle proje geliştirdiklerini anlatan Karaman''Ege, Marmara ve Batı Karadeniz Bölgesi'nden 3 binden fazla bitki toplanarak ıslah edildi ve saf bir türe ulaştık. Proje kapsamında artık tohumluk üretimine başladık. Enstitü bünyesindeki deneme tarlalarımızda üretim yapıyoruz. Üreticilerimiz enstitümüze gelerek ürün hakkında bilgi alıyor. Üreticinin ilgisi gayet iyi. Yakın zamanda üretimin artmaya başlamasıyla şevketi bostan ile yapılan yemeklerin sofralarımızda daha fazla yer bulacağını umuyoruz'' dedi.
Geliştirdikleri bitkinin yüksek verimde olduğunu, üreticinin yanında yüksek miktarlı üretim konusunda tarımsal sanayi firmalarının da talebine yanıt verilebileceğini aktaran Karaman, Ege'ye özgü diğer bitki türleriyle ilgili de projelerin devam ettiğini, tohum aşamasına geldikçe kamuoyuyla paylaşacaklarını dile getirdi.

İlaç olarak da kullanılıyor
Şevketi bostan bitkisinin sebze olarak tüketilmesinin yanında ilaç yapımında da kullanıldığını belirten Karaman, Cumhuriyet tarihinin ilk yıllarında Manisa'da bitkisel ilaç ruhsatı alan bir firmanın şevketi bostanı kullanarak ilaç üretmeye başladığını ancak ürün yetersizliği nedeniyle fabrikanın kapandığını bildirdi.
Karaman, tarımsal üretimin artmasıyla şevketi bostanın ilaç sanayisinde de kullanılabileceğine inandıklarını kaydetti.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Yildiz yaşar
Yildiz yaşar - 5 yıl Önce

Bizim tarlalarda haddinden fazla var bizler kökünü kurutmaya calisiyoz bu kadar değerli oldugunu bilmiyordum

SIRADAKİ HABER

banner50

banner52