Safran üretimi yüzleri güldürdü

Dünyada mucize bitki olarak kabul edilen ve Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen safran bitkisinde bu yıl için hasat hedefine ulaşıldığı açıklandı.

Safran üretimi yüzleri güldürdü

Gıdavitrini - Karabük'ün Safranbolu ilçesinde, 8 köyde 28 üretici tarafından 81 dekar alanda üretilen safran bitkisinde 35 kilogramlık hasat yapıldı.

Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen, ağustos ayında ekilerek ekim-kasım aylarında mor renkli ve hoş kokulu çiçekler açan 15-30 santimetre uzunluğundaki bitkide, bu yıl için hasat hedefine ulaşıldı.

İl Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık, safranda verimli bir sezonu geride bıraktıklarını söyledi.

Ayvalık, 8 köyde 28 üreticiyle 81 dekar alanda üretim gerçekleştirildiğini aktararak, "Gayet verimli ve güzel bir üretim yılı oldu. Hedeflediğimiz rakam 35 kilogramdı. Bu miktara ulaştık" dedi.

Ayvalık, geçen yıl gerçekleştirdikleri safran çalıştayında markalaşma ve pazarlama üzerinde durduklarını ve alınan kararları bu yıl yerine getirdiklerini dile getirdi.
Ağırlığının 100 bin katına kadar sıvıyı sarıya boyayabilen ve birçok sektörde kullanılan safran, "mucize bitki" olarak biliniyor.
Kilogramı 250 bin liradan alıcı bulduğu için "dünyanın en pahalı bitkisi" olarak da adından söz ettiren bitkinin, 80 bin adet çiçeğinden sadece yarım kilogram safran elde edilebiliyor.

Safranbolu safranına 2009'da Safranbolu Esnaf ve Sanatkarlar Odası'nın başvurusuyla coğrafi işaret tescili aldıklarını hatırlatan Ayvalık, şunları söyledi:
"Bu sene yine Safranbolu Esnaf ve Sanatkarlar Odası'nın başvurusuyla Avrupa Birliği coğrafi işaret başvurusu yapıldı. Onların resmi gazetelerinde yayınlandı. 7 Aralık'ta şayet bir başvuru olmazsa tescil edilecek. Artık Avrupa nezdinde de coğrafi işaretli bir safran ürünümüz olacak."

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52