Lisanslı Depo resmen hizmete başladı

Ankara'nın Polatlı ilçesindeki Türkiye'nin İlk Lisanlı Depoculuk Anonim Şirketi (LİDAŞ), Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı tarafından tanıtıldı.

Lisanslı Depo resmen hizmete başladı
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ile Türkiye Odalar ve Borsalar Biriliği (TOBB) tarafından Üçpınar köyüne kurulan Lisanslı Depoculuk Anonim Şirketi (LİDAŞ)'ın tanıtım törenine, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın yanı sıra, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Mesut Köse, Polatlı Kaymakamı Gürsoy Osman Bilgin, Polatlı Belediye Başkanı Yakup Çelik, Polatlı Ticaret Borsa Başkanı Yahya Toplu ve ilgili kurum müdürleri ile vatandaşlar katıldı.

Törende konuşan Bakan Eker, bu tanıtım toplantısının çok önemli olduğunu belirterek, Türkiye'nin sadece tarımda değil, tarımsal ürünlerin ticaretinde de önemli hamle yaptığını ifade etti. Bakanlık olarak tarımla ilgili 14 kanun çıkardıklarını, bunlardan birinin de Lisanslı Depoculuk Kanunu olduğunu belirtti.

Bakanlık olarak yeni bir çalışma yaptıklarına değinen Bakan Eker, "Lisanslı depoculuk önemli, yeni bir safha, hayvansal ürünlerle ilgili olarak da piyasa müdahale kurumları oluşturacağız. Yeni piyasa düzenleri oluşacak. Tarımsal üretimde gerek miktar gerek kalite olarak ortaya koyduğumuz çalışmalar sonuçlarını verdi ve Türkiye tarımsal üretimde dünyanın 11'inci ülkesi ikin 7'inci ülkesi oldu. Türkiye bundan 8 yıl önce 23 milyar dolar hasıla elde ederken, bugün 62 milyar dolar hasıla elde ediyor. Avrupa'da birinci ve dünyada 7'inci hasılasını üretir ülke haline geldi.” diye konuştu.

Tanıtımını yaptıkları lisanslı depoculuk mekanizmasının önemini vurgulayan Bakan Eker, üreticinin pazarlama sorunu yaşamadan, hazineye yük getirmeyecek şekilde çağdaş depolama imkanına kavuşması ve pazarlama mekanizmasının kurulmasının "Lisanslı Depoculuk"la mümkün olacağını anlattı. 

TMO-TOBB Lisanslı Depoculuk A.Ş'nin 40 bin tonluk depo kapasitesinin mütevazi bir kapasite olduğuna işaret eden Bakan Eker, "Başlangıç adımları küçük olmakla birlikte çok önemli, çünkü bu depoculuktaki çağ değişimini ifade eder. Bugün biz bu çağ değişimini yaşıyoruz" diye konuştu.  Lisanslı depoculuğun pazarlama, ürünün sağlıklı depolanması, muhafazası, farklı kalitedeki ürünlerin farklı depolarda muhafaza edilmesi gibi üreticiye birçok faydası olduğunu anlatan Bakan Eker, lisanslı depoculuğun ayrıca, sanayicinin yıl boyu ihtiyaç duyduğu kalitede ürünü temin edebilme açısından da önem taşıdığını bildirdi.

Tanıtımda konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ise göreve ilk geldiğinde imzaladığı ilk evrağın lisanlı depoculuk A,Ş'ye ait olduğunu söyledi. Bakan Yazıcı, Dünya Ticareti Bakımından önemli bir yer tutan tarım faaliyetlerinin ve buna bağlı gıda üretiminin etkin sağlıklı bir yer işgal etmesi bakımından önemli alt yapı eksikliklerini 2005 yılında çıkarttıkları 5300 sayılı lisanlı depoculuk kanunu ile bir hukuki zemine kavuştuğunu söyledi.

Artık çiftçinin ürettiği ürünü depolamak üzere sağlıklı imkanlara kavuşmuş olduğunu dile getiren Bakan Yazıcı, çiftçinin ürününü hiç bir kaygıya kapılmadan, hiçbir şüphe taşımadan bu depoculuk sistemi kapsamında depolara ürününü teslim edeceğini ifade etti.

Ayrıca Polatlı Ticaret Borsasını ziyaret eden Bakanlar burada incelemelerde bulunarak üreticilerin sorunlarını dinlediler. Daha sonra Polatlı Ticaret Borsası ürün satış salonuna geçen Bakan Eker burada tüccarlara satış yaptı. Tüccarların bulunduğu yerlere oturan Bakan Yazıcı ve TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ile birlikte diğer tüccarlar ise Bakan Eker’in, 700 Liradan satışa sunduğu buğdayı almak için kıyasıya rekabet etti. Bakan Yazıcı, Bakan Eker'in satışa sunduğu Faruk Ceylan isimli çiftçiye ait üründen 15 ton Anadolu Kırmızı Sert Buğdayı, ton fiyatı 1.200 liradan satın aldı. 

Konuşmaların ardından Polatlı Ticaret Borsası Başkanı Yahya Toplu tarafından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ve TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’na günün anısına plaket verildi. Toplu hatıra fotoğrafı çektirildi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52