Hububatta yüzde 10'a yakın artış var

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, hububat açısından iyi bir sezon yaşandığını belirterek, "Toplam hububatta geçen seneye göre yüzde 9-10'a yakın bir artış söz konusu." dedi.

Hububatta yüzde 10'a yakın artış var
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Bakan Eker görüşmede yaptığı konuşmada tarımın kalıcı bir ihtiyaç alanı olduğunu belirterek insanoğlunun evrensel ihtiyaçlarını baz alındığında, eskimeyen ihtiyaçların giderildiği bir sektör olduğunu ifade etti. Tarım, gıda ve alt sektörlerinin son derece stratejik değeri olduğunu belirten Bakan Eker, kendi dönemlerinde Türkiye'nin tarım hasılasını üç kat artırdıklarını söyledi. Türkiye’nin 8 sene önce 23 milyar dolarlık bir tarım hasılatı ile dünyada 11’nci sırada olduğunu, bugün aynı alanda daha az çalışanla, hasılasını 62 milyar dolara çıkardığını ve dünya ülkeleri sıralamasında 7’inci sıraya yükseldiğini anlatan Bakan Eker. Avrupa ülkeleri arasında ise birinci sırada olduğunu kaydetti.

Konuşmasında tarımsal üretimin profesyonelleşmesi ve köylülükten çiftçiliğe geçme noktasında Türkiye'nin büyük bir değişim yaşadığını söyleyen Bakan Eker, Türkiye'nin tarım ürünleri ihracatını ülke, ürün sayısı ve miktar olarak arttığını dile getirdi. Türkiye'deki tarım ve gıda ürünü ihracatının içerisinde Asya ve Afrika'nın payının yüzde 22'lerden yüzde 38'lere kadar çıktığını kaydeden Bakan Eker, "Gelişme yolundaki ülkeler en çok gıda ve tarım ürünü ithal ediyorlar. Bizim o ülkelere yaptığımız ihracattaki payımız da yüzde 30'dan 50'ye çıktı. Bu önemli bir gelişme." şeklinde konuştu.

TUSKON'un Anadolu'nun büyük bir ticari gücü olduğunu ve bu yapı içerisinde önemli bir katkısı olduğunu ifade eden Bakan Eker, hububat açısından iyi bir sezon yaşandığını dile getirerek şöyle devam etti: "Bu sene buğday üretimimiz 22 milyon tona yakın. Arpa üretimimiz 7,5 milyon ton civarında şekilleniyor. Mısır üretimimiz 4 milyon ton civarında. Toplam hububatta (buğday, arpa, çeltik, mısır, çavdar, yulaf), geçen seneye göre yüzde 9-10'a yakın bir artış söz konusu. Genel manada üretimimiz iyi."

Konuşmasında hayvancılık ile ilgili değerlendirmelerde de bulunan Eker, Türkiye'de büyük baş hayvan sayısında, süt ve et üretiminde de artış olduğunu söyledi. Kırsal kalkınma yatırımları çerçevesinde geçen dönem Türkiye'ye 3 bin 100 tane tarıma dayalı sanayi tesisi kazandırıldığını ve buralarda 32 bin kişinin çalıştığını söyleyen Eker, 2015 yılında kadar buna 3 bin tesis daha eklemek istediklerini belirtti.

TUSKON Başkanı Rızanur Meral ise Bakan Eker’e hayırlı olsun ziyaretinde bulunduklarını belirterek, tarımın dünyanın gelecek 100 yılına damgasını vuracak bir konu olduğunu kaydetti. Gıda güvenliği ve temininin tüm ülkelerin üzerinde durdukları bir konu olduğunu, Türkiye'de tarım alanında önemli bir dönüşüm yaşandığını ve köylülükten tarım ekonomisine geçiş yönünde büyük bir dönüşüm olduğunu kaydeden Başkan Meral, üyelerinin tarım sahasına da girmeye başladığını, projelerin hayata geçirilmesi noktasında partner olmak istediklerini dile getirdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52