Sağlıklı yaşam için altın kurallar

Sağlıklı beslenmenin öneminin anlaşılmasıyla birlikte sivil toplum örgütleri de harekete geçti.

Sağlıklı yaşam için altın kurallar
Yayınlanan uyarılara göre gıda güvenliğinde pişirme yöntemleri ve besinin korunması ön plana çıkıyor.

Star Gazetesi yazarı Selahattin Dönmez'in yazısı…

Gıda güvenliğinin gittikçe önem kazandığı günümüzde Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) besin seçiminde tüketiciye yönelik altın kuralları açıkladı. Sağlıklı yaşam için özellikle işlenmiş besinlerin tüketimi ön plana çıkıyor.

1- Güvenli tüketim için işlenmiş besinler seçilmelidir. Meyve sebze gibi besinlerin doğal hali ile tüketilmesi önerilirken, bütün seçiminde çiğ süt yerine pastörize sütün tercih edilmesi ürün güvenirliliği açısından önemlidir.

2- Pişirilecek besinlerde pişirme işlemi tam ve kusursuz uygulanmalıdır. Çiğ et, çiğ tavuk ve çiğ süt gibi besinler, pek çok patojen mikroorganizmanın bulaşması sonucu rahatlıkla üreyebileceği besin grubudur. Bu nedenle bu tip besinlerin en az 70 °C’ ye ulaşan homojen bir sıcaklıkta pişirilmesi gereklidir. Dondurulmus et, tavuk ve balığın ise pişirilmeden önce tamamen çözünmesi sağlanmalıdır.

3- Pişirme sonrası besinler bekletilmeden tüketilmelidir. Pişirilmiş besin, oda sıcaklığında bekletildiğinde mevcut mikroorganizma sayısı artar.

4- Pişilmiş besinlerin korunmasına özen gösterilmelidir. Pişirme sonrası besinler hemen tüketilmeyecekse, ya 60 °C’ nin üzerinde ya da 10 °C’ nin altında ki koşullarda tutulmalıdır. Bebek besinlerinin pişirme sonrası hiç bekletilmemesi tercih edilmelidir. Sıklıkla yapılan bir hata da, fazla miktarda hazırlanan besinin sıcakken buzdolabına konmasıdır. Böylelikle besin hızla soğutulamaz ve mikroorganizmalar için uygun üreme koşulları oluşur.

5- Çiğ ve pişmiş besinlerin birbiriyle temasından sakınılmalıdır. Pişirilmiş bir besin, çiğ besin ile temas ederse, çiğ besinde bulunan mikroorganizmalar pişmiş besine bulaşarak çapraz bulaşmaya neden olur. Çapraz bulaşmanın engellenebilmesi için, çiğ besin ile temas eden yüzeyler yıkanıp temizlendikten sonra kullanılmalıdır.

6- El temizliği kesinlikle ihmal edilmemelidir. Besin hazırlama işlemine başlamadan önce, çiğ besin ile çalışıldıktan sonra ve özellikle tuvalet sonrası eller mutlaka yıkanmalıdır.

7- Mutfaktaki yüzeyler temiz tutulmalıdır. Besin hazırlamada kullanılan yüzeyler, besin artık ve kırıntıları, tabak ve diğer mutfak gereçleriyle temas eden bezler sürekli bulaş kaynağı olabileceğinden sıklıkla yıkanarak temizlenmelidir.

8- Temiz su kullanımının gerekliliği hiç unutulmamalıdır. Besin hazırlamada içme suyu niteliğinde su kullanılmalıdır.

9- Besinler kemirgen ve haşerelerden korunmalıdır. Bu hayvanlar sıklıkla besin kökenli hastalık etmeni patojenleri taşıyabilmektedirler.

Star

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52