Karpuzda özlenen tat arayışı

Gıda Bakanlığı ve TÜBİTAK tarafından yapılan ortak AR-GE çalışmasıyla 400’e yakın nitelikli saf hat geliştirilerek, eski tat ve aromayı özleyen tüketicilerin beğenisine sunuldu.

Karpuzda özlenen tat arayışı
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü TAGEM’e bağlı Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürü Dr. Davut Keleş, Türkiye’nin yerli tohumculuğunun yüzde 5 seviyesinde olan tohumculuğun yapılan AR-GE çalışmaları sonucu yüzde 50 civarına çıkarak atağa geçtiğini yeni yapılan çalışmalarla bu rakamın üst seviyelere çıkacağını söyledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü TAGEM’e bağlı Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürü Dr. Davut Keleş, Türkiye’nin yerli tohumculuğunun yüzde 5 seviyesinde olan tohumculuğun yapılan AR-GE çalışmaları sonucu yüzde 50 civarına çıkarak atağa geçtiğini yeni yapılan çalışmalarla bu rakamın üst seviyelere çıkacağını söyledi.

Yapılan AR-GE çalışmaları sonunda yerli tohum sektörünün geliştiğini söyleyen Keleş, "Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile TÜBİTAK’ın destekleri sonunda yerli tohum firmaları ülkemizin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak kapasiteye gelmiştir" dedi. “Türkiye F1 Hibrit Sebze ve Nitelikli Çeşitlerinin Geliştirilmesi” TÜBİTAK 1007 projesi’nin sonuçlandırılmaya başlandığını belirten Keleş, yaptığı açıklamada, “Bu proje kapsamında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğünde domates, biber, kabak ve karpuz türlerinde yeni geliştirilen nitelikli hat ve çeşitlerin özel sektör temsilcilerine tanıtımının yapıldığını belirtti.

Temmuz 2010 tarihinde başlayan projenin 2014 Temmuz ayının sonunda sona ereceğini ifade eden Keleş, projeyi Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Çukurova Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümü'nün kaydettiğini söyledi. Proje kapsamında amacın mevcut gen havuzlarının tanımlanarak zenginleştirilmesi, nitelikli hat ve çeşitlerin geliştirilmesi, yeni teknik ve teknolojilerin sektöre kazandırılması ve sonuç olarak da Türkiye’de yerli hibrit çeşit sayısının artırılmasının amaçlandığını kaydetti. Yeni hibrit çeşitlerin tanıtımı için düzenlenen tarla gününde sektör temsilcilerinin yeni geliştirilen çeşitlere büyük ilgi gösterdiğini belirten Keleş, "Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü karpuz gen havuzunda bulunan tip olarak “Adana karası” olarak bilinen karpuz popülasyonundan hibrit geliştirilerek eski tat ve aromayı arayanlar için alternatif oluşturulmuştur" dedi.

Sebze hibrit ıslahı konusunda yapılan AR-GE çalışmasının, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yanında TÜBİTAK tarafından da desteklendiğini belirten Keleş, elde edilen karpuz ıslah çalışmaları sonuçları içerisinde ticari olabilecek çeşit adaylarının bulunduğunu ifade etti. Keleş, kara karpuz ile ilgili olarak şunları söyledi: "Adana Karası karpuz tipinde çeşit geliştirilmesinde emeği geçen tüm çalışma ekibine teşekkür ediyorum. Kurum olarak sadece karpuzda araştırma yapmıyoruz biber, kabak, domates gibi sebze türlerinde de araştırmalar yaparak çok güzel sonuçlar elde ediyoruz."

Karpuz çalışmasını yürüten Yüksek Ziraat Mühendisi Veysel Aras da şöyle konuştu:
"Bu çalışma TÜBTAK Projesi kapsamında gerçekleştirilen bir çalışma. Yapılan karpuz ıslah çalışmalarında 400’e yakın nitelikli saf hat geliştirildi. Yapılan AR-GE çalışmaları sonucu hibrit karpuz çeşit adayları çıkarıldı. Ayrıca, halk arasında ”Adana karası’’ olarak bilinen karpuz tipinde de çeşit adayları geliştirilerek, eski tat ve aromayı özleyen tüketicilerin beğenisine sunuldu."

Güncelleme Tarihi: 18 Temmuz 2014, 14:59

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52