Kansızlık çekenlere müjdeli hasad haberi

Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can, 2 bin 100 dönüm arazide 4 bin 200 ton harnup üretiminin yapıldığını söyledi.

Kansızlık çekenlere müjdeli hasad haberi
Silifke ilçesinde, bölgede keçiboynuzu olarak bilinen harnup hasadına başlandı. İlçenin kırsal kesimlerinde üretimi yapılan, üreticiler tarafından ağaçlardan toplanıp çuvallara doldurulan harnup, bir süre depolarda saklandıktan sonra satışa sunuluyor.

Ziraat Odası Başkanı Mahire Can yaptığı açıklamada, 2 bin 100 dönüm arazide 4 bin 200 ton harnup üretiminin yapıldığını söyledi.

Harnubun yöre insanı için önemli geçim kaynaklarından biri olduğunu ifade eden Can, "Harnup ağaçları sıcağı sevdiği için kıraç arazide kolaylıkla yetişebiliyor. Maliyeti de yok denecek kadar az olan ürün haziran-temmuzda olgunlaşıyor. Başta Yunanistan olmak üzere Fas ve Tunus'ta da görülen keçiboynuzu Türkiye'de ise Mersin ve Antalya sahil şeridinde doğal olarak yetişiyor. Doğal olarak yetişen harnup çiftçi için ekmek kapısı" dedi.

Bin derde deva
Harnubun sayısız hastalığa şifa kaynağı olduğunu belirten Can, şunları kaydetti:
''Bin derde deva olarak bilinen keçiboynuzu, ağrı kesici, antiseptik, bağışıklık güçlendirici özelliğinin yanı sıra kansızlıktan, nefes darlığına, akciğer-karaciğer rahatsızlıklarından bronşite, çocuk felcinden sigara muzdariplerine kadar birçok soruna iyi geliyor. Tüm dünyada doğal ürünlere talep yoğunlaşınca keçiboynuzu da gereken ilgiyi görüyor. Şifayı doğal yollardan arayanların öncelikli tercihi de keçiboynuzu oluyor."

Can, pekmezi de yapılan keçiboynuzunun son yıllarda Avrupa ülkelerinin yanı sıra Arap ülkelerine de ihraç edildiğini sözlerine ekledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52