Sertifikalı tohumluk verimi artırıyor

Üreticinin, ürününü pazar ve borsalarda yüksek fiyatla satabilmesi için mutlaka sertifikalı tohumluk kullanması gerektiği açıklandı.

Sertifikalı tohumluk verimi artırıyor
Çiftçinin sertifikalı tohumluk kullanmalarının sadece verimi değil, kaliteyi de artıracağını belirten Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkanı Yıldıray Gençer, yaptığı yazılı açıklamada, "Bunun sonucunda da çiftçimizin geliri artar. Üreticimiz ürününü pazar ve borsalarda yüksek fiyatla satmak istiyorsa mutlaka sertifikalı tohumluk kullanmalıdır." dedi.

Sertifikalı tohumluk kullanan çiftçilerin belirli türlerde devletten destek aldığını vurgulayan Gençer, Türkiye Tohumcular Birliği olarak sertifikalı tohum kullanım oranını artırmak için çalıştıklarını kaydetti.

"ÇİFTÇİMİZ ALDANMASIN"
Çiftçinin kötü niyetli bazı kişiler veya satıcılar tarafından aldatılmasını önlemek gayesiyle Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın tohumculuk piyasasını denetlediğini ve tohumlukların sertifikalandırılmasını mecburi tuttuğunu belirten Gençer, "Sertifika, tohumlukta devletin güvencesi anlamına gelir." ifadesini kullandı.

"TOHUMLUKLAR YENİLENMELİ"
Hububat ekiminde mahsulden veya ambardan tohumluk kullanılmasının bazı sakıncaları da beraberinde getireceğini açıklayan Gençer, "Bunların başında tohumun yozlaşması genetik özgünlük ve safiyetini kaybetmesi gelir. Ayrıca tohumluğun içerisine zamanla yabani ot tohumları ve başka türler karışabilir. Tohumda hastalıklı ve bulaşık danelerin oranının artması sakıncalı bir başka durumdur. Gıda güvenliği için, çiftçimiz mahsulden tohumluk kullanırken çok dikkatli olmalı, temiz tohumluk kullanmalı ve bu uygulamaya bir iki yıldan fazla devam etmemelidir. Orta Anadolu şartlarında çiftçimizin tohumluğunu en geç üç yıl içinde, sahil bölgelerinde ise daha kısa sürede yenilemesi yararlı sonuç verir." bilgisini aktardı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52