İlaçlama tarımı öldürüyor

Uzmanlar, sebze ve meyve üreticilerinin talep artışını karşılamak için verim artırıcı suni ilaçları aşırı kullanmanın faydadan çok zarar getirdiğini söylüyorlar.

İlaçlama tarımı öldürüyor
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi eski Dekanı Prof. Dr. Engin Kınacı, sebze ve meyve üreticilerinin talep artışını karşılamak için verim artırıcı suni ilaçları aşırı kullanmanın faydadan çok zarar getirdiğine dikkat çekti.

İlaçlar daha sert yapılı, suyu az, beklemeye dayanan, toplama sırasında daha az zarar görecek, ancak lezzetsiz ürünlere yol açıyor. Kınacı, “Ülkemizin nüfusu ile sebze ve meyveye olan talepte paralel bir artış var.

Mersin'de üretilen bir ürünün Türkiye'nin her tarafına ulaşabilmesi için dayanıklı olması gerekir. Dolayısıyla çeşitler buna göre ortaya çıkarılıyor, ıslah ediliyor. Daha sert yapılı, suyu az, beklemeye dayanan, toplama sırasında daha az zarar görecek lezzetsiz ürünlere doğru ilerliyoruz.

Üreticiler talep çok olduğu için ürünün verimini artırmak amacıyla çok fazla miktarda kimyasal gübre, ilaç, bitki büyüme düzenleyicisi kullanıyor. Bütün bu etkenler o beklediğimiz lezzette, aromada önemli değişiklik yapıyor.

Sebze ve meyvelerde eski lezzet, aroma ve koku artık yok. Bunun yanında ürünün bünyesine de kullanılan ilaçlardan dolayı ağır metaller yükleniyor. Bunlar zamanla insan vücudunda birikerek, özellikle yaşlanmaya başlayan insanlarda değişik hastalıklara yol açıyor” dedi.

ntvmsnbc

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52