Faiz artışı dar gelirli tüketiciyi zora sokacak!

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Merkez Bankası’nın kredi kartı taksit sayısını 9 aya kadar düşürmeye çalışmasının çok sert bir karar olacağını söyledi.

Faiz artışı dar gelirli tüketiciyi zora sokacak!
Faiz artışı dar gelirli tüketiciyi zora sokacak!



Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Merkez Bankası’nın munzam karşılıkları artırılarak, konut ve taşıt kredileri hariç tüketici kredilerinin azaltılmasına yönelik çeşitli önlemler alınıyor. Ama kredi kartı taksit sayısını 9 aya kadar düşürmeye çalışması çok sert bir karar olur. Piyasalar durma noktasına gelebilir. Eğer taksit sayısı daha makul bir seviyeye indirilirse geçiş daha yumuşak olur" dedi.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken yaptığı yazılı açıklamada, özellikle büyük kentlerde yaygınlaşan alışveriş merkezlerinin insanların tüketim alışkanlıklarında değişime yol açarak, daha çok tüketime yönlendirdiğini ifade etti. Palandöken, "Perakende alışverişin yüzde 85’inde kredi kartı kullanılıyor. Tüketici nakit olarak alamadığı ürünlere, 24 ay vadeye kadar yapılan taksitlere kanarak bütçesini aşan yüksek değerdeki ürünleri de alıyor. Ödeme zamanı gelince işkence başlıyor. Belki bir tane aldığı ürüne 12 taksit yaptırsa sorun olmayacak ama taksitli diye 5 tane ürün alınınca sorun başlıyor. Yılın bütün aylarına yük binmiş oluyor" dedi

BOŞANMALARIN SEBEPLERİ ARASINDA KREDİ KARTIDA VAR

Yapılan araştırmalarda evliliklerin en çok ekonomik nedenlerden bozulduğu, ailelerin ekonomi olarak en büyük sorununun aşırı tüketim, lüks talepler ve kredi kartı kullanımı olarak tespit edildiğini açıklayan Palandöken, "İnsanlar sürekli alışveriş yapma eğiliminde ve bunu yaparken de gelirleri az olduğu için kredi kartı kullanmak mecburiyetinde kalıyorlar. Şuan da 36 milyon kredi kartı kullanılmaktadır. Reklamlar, devamlı indirim ilanları ve tuzak ürünlerle artık insanlarımız lüks ile ihtiyaç arasındaki ayrımı yapamaz hale getirilmiştir. Haziran ayı başında kredi kartı borcu toplamı 47 milyar TL’ye ulaştı. Geçen yılın Haziran ayında borç toplamı 40 milyar TL idi. Takipteki kredi kartı borcu toplamı Nisan ayında 3,7 milyar TL oldu. Taksit sayısını sınırlandırılarak, tüketici bu konuda bilinçlendirilmelidir" önerisinde bulundu.

FAİZLERİN YÜKSELTİLMESİ VATANDAŞI DAHA ÇOK ZORA SOKAR

Tüketici kredi faizlerinin yükselmesinin kart borçlusu vatandaşı daha da zora sokacağını belirten Palandöken, "Kart borcu biriken dar gelirli vatandaş, borcunu kapatabilmek için tüketici kredisini kullanıyordu. Şimdi faizler yükselip kredi pahalanınca vatandaş zora düşecek. Bundan sonra ki dönemde takibe düşecek kredi miktarı daha da artacaktır" dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52