Çölyak hastalarına müjdeli haber

Çölyak hastaları için "Karabuğdayla Sağlıklı Yaşama Merhaba" sloganıyla tanıtım ve eğitim çalışmaları başlatıldı.

Çölyak hastalarına müjdeli haber

Çölyak hastalarının gluten içermemesi nedeniyle rahatlıkla tüketebileceği, iki adet karabuğday çeşit adayı için üretim izni alındı. "Karabuğdayla Sağlıklı Yaşama Merhaba" sloganıyla tanıtım ve eğitim çalışmaları başlatıldı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, dünyanın birçok ülkesinde üretilen, önemi ve yaygınlığı gün geçtikçe artan, uluslararası ticarette yeri olan karabuğday, tanıtımı, yetiştiriciliği, kullanım alanları ve bitkinin Türkiye tarımına kazandırılması için "Karabuğdayla Sağlıklı Yaşama Merhaba" sloganıyla çeşitli çalışmalar yürütüldüğü kaydedildi. Bu kapsamda, Bahri Dağdaş Enstitüsü'nün koordinatörlüğünde, 100 kişiye 6 gün boyunca teorik ve uygulamalı eğitim verildiği belirtildi.

14 HAZİRAN'DA "TARLA GÜNÜ" ETKİNLİĞİ DÜZENLENECEK
Açıklamada, Türkiye'de karabuğday ıslah çalışmaları ilk olarak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde başlatıldığı belirtilerek "Islah çalışmaları kapsamında, gluten içermemesi nedeniyle başta çölyak hastalarının rahatlıkla tüketebileceği iki adet karabuğday çeşit adayının bugün itibariyle üretim izni alındı.

3-3.5 ayda yetişmesi nedeniyle çiftçilerin ikinci bir alternatif ürün olarak da ekebilecekleri karabuğdayla ilgili 14 Haziran 2012 tarihinde de, Konya'da bulunan Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nde saat 11.00'de "Tarla Günü" düzenlenecek" denildi.

KANSER TEDAVİSİNDE DE KULLANILIYOR
Karabuğday, İnsan ve hayvan beslenmesinin yanı sıra yeşil gübre, toprak düzenleyicisi, diyet ve tıbbi amaçlı olarak da kullanılıyor. Unu ve danesinin gluten içermemesi nedeniyle çölyak hastalarının rahatlıkla tüketebildiği karabuğdayın yeşil kısımlarından ise kalp damar hastalıkları ile kanser tedavisinde kullanılan rutin maddesi elde ediliyor. Enstitüde karabuğday tohum üretim faaliyetleri devam ediyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52