Fındık üreticisi desteğin sürmesini istiyor

Her yıl fındık üreticilerine ödenen alan bazlı gelir desteği, bu yılın bitimiyle sona erecek. Ancak, fındık üreticileri desteğin sürmesini istiyor.

Fındık üreticisi desteğin sürmesini istiyor
Uygulamaya 2009 yılında konulan "Yeni Fındık Stratejisi" kapsamında her yıl fındık üreticilerine ödenen alan bazlı gelir desteği, bu yılın bitimiyle sona erecek ancak fındık üreticileri desteğin sürmesinden yana.

İlk kez 2009 yılında uygulanmaya başlanan ve 2011 yılında sona eren alan bazlı gelir desteği ödemeleri42, 2012 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla tekrar 2014 yılına kadar uzatılmıştı.
Bu yıl sona erecek uygulamaya ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Ordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, alan bazlı gelir desteğinin süresinin uzatılması noktasında girişimlerde bulunduklarını söyledi.
Uygulamanın ilk kez 2009 yılında başladığını ifade eden Cörüt, şöyle konuştu:
"Bilindiği gibi 2009 yılında uygulamaya konulan Yeni Fındık Stratejisi kapsamında üreticilerimize yönelik alan bazlı gelir desteği ödemeleri başlatıldı. Tabi bu üç yıllık bir süreçti. 2011 yılında sona ermişti ama daha sonra yapılan girişimlerle 2014 yılına kadar uzatıldı. Şimdi ise bu yıl sonunda tekrar son bulacak ancak bakanlık yetkilileriyle yaptığımız görüşmeler neticesinde bu uygulama muhtemelen üç yıl daha uzatılacak. Hatta biz alan bazlı gelir desteğinin kanunlaştırılarak sürekli verilmesinden yanayız, çünkü bu ödemeler üreticimize nefes aldırıyor."
"Bu yıl 788 milyon lira ödeme yapıldı"
Cörüt, sadece bu yıl uygulama kapsamında Ordu'da 144 bin fındık üreticine 262 milyon lira ödeme yapıldığını vurgulayarak, "Bu rakam Ordu ekonomisine önemli katkılar yaptı. Uygulama kapsamında Türkiye geneline baktığımız zaman 788 milyon lira ödeme yapıldı. Bunun 262 milyon lirası Ordu'daki üreticilerimizin cebine girdi. Ayrıca 17 milyon liralık mazot gübre desteği verilmiş. Biz söz konusu desteklerin artarak devam etmesinden yanayız" ifadelerini kullandı.

"Kanunlaşırsa daha iyi olur"
Bakanlar Kurulu kararıyla yapılan alan bazlı gelir desteği ödemelerinin kanun kapsamına alınmasını istediklerini belirten Cörüt, şunları kaydetti:
"Yapılan ödemeler aynı zamanda üreticilerimize bahçelerini bakma ve geliştirme anlamında bir teşviktir. Bu yüzden bu teşvikler kanunlaşırsa daha iyi olur. Çünkü bugün farklı iktidar var, yarın bir farklı iktidar olur. Eğer kanunlaşırsa yarın kim gelirse gelsin bu destek devam eder diye düşünüyoruz. Devletimiz de bize böyle bir imkan sunarsa minnettar oluruz."

Güncelleme Tarihi: 28 Mart 2014, 16:32

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52