Dalından düşen elma sirke oluyor

Ağaç diplerine düşerek zedelenen ve "dip elma" olarak bilinen elmalar, meyve suyu, sirke, pekmez, marmelat yapımında ve sanayi sektöründe değerlendiriliyor.

Dalından düşen elma sirke oluyor
Amasya’da kentin simgesi haline gelen misket elmasının hasadına başlanırken, daldan toplanan elmaların yanı sıra yere düşerek zedelenen elmalar da ekonomiye kazandırılıyor. Merkeze bağlı Kutuköy yakınlarında Kazanasmaz çiftliğinde 15 dönümlük elma bahçesinde hasat yapan ve alım satım işleri ile uğraşan bir şirketin sahibi olan Ömer Balkar, elma hasadının inceliklerini anlattı.

Daldaki elmaların titizlikle toplandığını ancak yere düşen elmaların da değerlendirildiğini söyleyen Balkar, "Gerçek Amasya misket elması aranılan bir meyve. İnsanlar bu meyveyi yedikten sonra hep bu tadı arıyorlar. Elma üretimi ve hasadı kolay değil. Dalda 500 kilo gördüğünüz elmanın ancak 200-300 kilosu kasaya girer. Geri kalan kısmı dökülür. Merdiveni kurarken, daldan koparırken veya kendiliğinden dökülür" dedi.

Elma israf edilmiyor

Elma toplamayı bilen işçiyi bulmakta zorluk çektiklerini belirten Balkar, şöyle devam etti: "Şuan herkes elma bahçelerinde elma topluyor. Ağaç dibine düşerek zedelenen elmalar fabrikalara gönderiliyor. Bu elmalar meyve suyu, sirke, marmelat, pekmez ve şampuan yapılıyor. Yani bu meyveler boşa gitmiyor, değerlendiriliyor. Her türlü sanayide kullanılıyor." Balkar, sanayi sektöründe değerlendirilen dip elmaların kilosunun ise bu yıl 0,15 kuruştan alındığını belirtti. Amasya misket elmasının üretiminin az olduğunu ancak tadı, kokusu, aroması gibi diğer elmalardan farklı özellikleri nedeniyle tercih edilerek arandığını ifade eden Balkar, Amasya Valiliği ve İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün son yıllarda elma bahçelerinin yaygınlaşması ili ilgili desteklemeler yaptığını, üreticilere fidan desteğinde bulunulduğunu da kaydetti.

En fazla talep metropollerden

Balkar, en çok İstanbul, Antalya, İzmir ve Ankara gibi illerden talep gördüklerini sözlerine ekledi. Tarım işçisi Rabia Tezir ise elma toplarken, elmaları düşürmemeye dikkat ettiklerini belirterek, "Elmaları düşürmemeye gayret ediyoruz. Düşen elmalar zedeleniyor. Zedelenen elma tüketime sunulmuyor ancak fabrikalara gidiyor" diye konuştu. Elma hasadında çalışan evli ve 4 çocuk annesi Bedriye Kökrek (58) ise kendisinin ağaçtan elma toplayamadığını bu işi gençlerin yaptığını, kendisinin ise dip elmaları topladığını belirtti. Yere dökülen elmaların değerlendirildiğini anlatan Kökrek, günlüğü 30 TL’den çalıştıklarını söyledi.

Amasya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cahit Gülbay, ise geçen yıl üreticiye 5 bin adet, her yıl meyve veren bodur elma fidesi dağıttıklarını, bu yıl da 5 bin adet daha fidan dağıtımı yapacaklarını söyledi. Gülbay, geçen yıl Amasya’da yaklaşık 14 bin dekar alanda toplam 20 bin ton elma üretildiğini, Amasya misket elmasının ise 7 bin 154 ton üretilebildiğini kaydetti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52