Kuzu eti 50 lirayı gördü!

Ramazan'da başlayan fiyat artışına kur ve yem fiyatlarındaki yükseliş de eklenince gündemdeki Angus'un gölgesinde kalan kuzu eti rekor rakama ulaştı.

Kuzu eti 50 lirayı gördü!


Kasapta 1 kilo kuzu pirzola 50 lirayı görürken sektör temsilcileri, "Dana eti derken kuzu etini unuttuk. Eylül ayındaki zamla birlikte kuzu eti fiyatları da artık hissedilir hale geldi" açıklaması yaptılar. Türkiye Lokantacılar Federasyonu Başkanı Aykut Yenice, her yıl olduğu gibi bu yıl da yem fiyatları ve kur artışlarının yanı sıra spekülasyonların da fiyatları artırdığına dikkat çekti.

HAYVAN AZ, FİYAT ARTAR

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ ise, "Başladığımız noktaya geri döndük. İthal hayvandan sonra destek primlerinin 30 Haziran'da bitmesi, ithal hayvana uygulanan yüzde 75 vergi, yem fiyatlarındaki yüzde 40'lık artış derken bir de artan kur fiyatları yeniden coşturdu" dedi. Şu anda özellikle küçükbaş hayvanda sıkıntı yaşandığına dikkat çeken Yalçındağ, "Fiyatların normale dönmesi için küçükbaş hayvan varlığının 60 milyonun üzerinde olması gerekiyor. Ama şu andaki rakam 20 milyonu geçmez" dedi. Et Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Yücesan ise, Ramazan'daki tırmanıştan sonra özellikle dana etinde fiyatların 15.50 seviyesine oturduğunu ancak eylül ayında kur farkı nedeniyle gelen zamlarla işlerin değiştiğini söyledi. İlk defa Fransa'dan canlı hayvan geldiğini ve Türkiye'de üretimin hızlandığını söyleyen Yücesan, "Kur yükselirse fiyatlar artma eğilimine girer" dedi.

Kuzu da artık ithal ediliyor

Günaydın Et'in sahibi Cüneyt Asan ise, herkes büyükbaş ithalatı ve üretimiyle uğraşırken küçükbaşın unutulduğunu söyledi. Türkiye'ye küçükbaşın da ithal geldiğini dile getiren Asan, "Bir kere de 70-100 bin adet ithal küçükbaş giriyor Türkiye'ye. Euro yükselince bu ithal ürünlere direkt yansıdı. Daha önce farkedilmeyen rakamlar ete gelen zamla birlikte farkedilir hale geldi" dedi. Et Balık Kurumu'nda 25-26 lira olan kıvırcık kuzu karkasın (kemiksiz et) kasapta en az 35 liraya satıldığına dikkat çeken Asan, "Eti satanın mağaza kirası, çalışan giderleri yani olaya işletme giderleri de katılınca bu rakam 50 lirayı gördü" dedi.

Pınar Çelik – Sabah

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52